Sant Joan de Déu està adaptant els seus recursos de salut mental per a donar resposta a les noves necessitats de la societat, prioritzant l’atenció de col·lectius vulnerables i la prevenció. Amb 23 dispositius a Espanya i més de 33.000 persones ateses el 2022, l’Orde Hospitalari acaba de posar en marxa dos innovadors dispositius de salut mental al País Basc i ha impulsat programes per a la població infantil i juvenil, en aliança amb altres entitats. A més, la institució aposta per l’abordatge comunitari, amb un enfocament que ofereix atenció integral i humanitzada, tenint en compte tant a la persona com el seu context social.
El doctor Josep Pifarré, director assistencial de l’Orde Hospitalari a l’Estat, subratlla la necessitat de transformar el model d’atenció en salut mental per a respondre als reptes actuals de la població, entre els quals es troben l’increment dels trastorns mentals i, sobretot, la capacitat de prevenir-los en el futur. Segons ell, aquests reptes inclouen treballar en la promoció de la salut mental i no només per a les persones ateses.
En aquest sentit, Sant Joan de Déu considera que la població infantil i juvenil és prioritària, i per això compta amb programes específics com EKKO, que s’enfoca en la prevenció del consum de substàncies en escoles de Guipúscoa, i Henka, que promou el benestar emocional i prevé problemes de salut mental en joves de 12 a 25 anys, amb el suport de Zurich España.
Sant Joan de Déu a favor de la inclusió de les persones amb problemes de salut mental
L’Orde Hospitalari manté el seu compromís a favor de la inclusió de les persones amb problemes de salut mental amb la recent obertura de dos dispositius que garanteixen l’accés a l’atenció de qualitat de col·lectius especialment vulnerables.Errondo Gure Etxea a Sant Sebastià, destinat a persones sense llar amb trastorn mental, i la Unidad de Infanto-Juvenil Bizigazte del Hospital San Juan de Dios de Mondragón, que ofereix atenció a nenes, nens i joves d’entre 10 i 18 anys amb problemes severs de salut mental i integració
Aquests nous recursos se sumen a la xarxa de salut mental de Sant Joan de Déu a Espanya, que compta amb 23 dispositius en tot el país i va atendre a gairebé 33.000 persones en 2022, incloent infantojuvenil, adults i majors. A més, en aquest mateix àmbit, es van realitzar aproximadament 300.000 consultes externes i es van registrar més de 10.800 urgències i més d’un milió d’estades hospitalàries.
El compromís de l’Orde Hospitalari amb la salut mental es remunta als seus orígens a Granada fa gairebé 500 anys, sent una institució pionera en el tractament de la malaltia mental a nivell internacional. Actualment compta amb 65 centres a tot el món dedicats a l’atenció de persones amb trastorn mental, incloent-hi Europa, Amèrica, Àfrica i Àsia.



Innovació i compromís social amb les persones amb trastorn mental
Sant Joan de Déu lidera la xarxa d’atenció a la salut mental penitenciària més evolucionada de tota Europa. El model implementat a Catalunya es basa en equips interdisciplinaris altament especialitzats, assegurant la continuïtat de l’atenció integral i el dret de les persones a rebre el tractament més adequat per al seu trastorn mental, tant dins com fora d’un centre penitenciari.
La Residencia San Juan de Dios de Salud Mental de Las Palmas de Gran Canaria és un recurs d’allotjament temporal o permanent per a persones amb patologies de salut mental amb simptomatologia cronificada que no compten amb suport familiar o social, o que a causa del seu grau de deterioració, conflictes familiars o circumstàncies socials requereixen d’un recurs residencial apropiat.
La plataforma SOM Salut Mental 360, que va iniciar el seu camí fa tres anys, s’ha convertit en un punt de referència en salut mental tant a Espanya com a Amèrica Llatina. Amb més de 72.000 visites mensuals, ofereix informació rigorosa i especialitzada, promovent la idea que cada persona pugui prendre decisions informades sobre la seva salut i benestar emocional..
Així mateix, l’Orde Hospitalari compta amb campanyes i materials de sensibilització per a la promoció i prevenció de la salut mental, i disponibles en internet, per a treballar amb la infància i joventut aspectes com el ciberassetjament, l’estigma social i la comunicació. Entre elles #Noalciberbulliyng o els documentals ‘Desfent Nusos’ i ‘El teatre de la vida’.
Al Senegal, on Sant Joan de Déu compta amb dos centres de salut mental a les ciutats de Thies i Fatick, l’Orde desenvolupa un projecte de cooperació i salut mental comunitària que ja ha beneficiat a 18.000 persones del medi rural que no comptaven amb aquesta assistència. La iniciativa part de Juan Ciudad ONGD i compta amb la col·laboració d’entitats públiques i privades.


