El teatre de la vida

El teatre de la vida

Un projecte d’arts escèniques,
joves i salut mental

L’àrea de Sensibilització de Sant Joan de Déu Espanya ha impulsat un projecte de creació artística per a joves, amb i sense trastorn mental, amb l’objectiu de lluitar contra l’estigma.

Sota el títol “El teatre de la vida”, joves d’entre 18 i 25 anys, procedents de centres de Sant Joan de Déu d’Espanya i d’altres centres educatius col·laboradors, van prendre part al mes de juliol de 2022 en una sèrie de sessions creatives que van acabar amb l’estrena d’una obra al teatre Cal Ninyo, a Sant Boi de Llobregat.

L’objectiu principal d’aquest projecte és lluitar contra l’estigma i millorar les actituds i els comportaments socials en relació a la salut mental. La novetat és fer-ho a través de la metodologia del Teatre de l’Oprimit, en col·laboració amb Utopía Barcelona, i generant un documental sobre tota l’experiència.

A través del projecte audiovisual, s’ha pretès impactar en un públic jove ampli per a que reflexioni sobre les realitats que concerneixen a la salut mental per a visibilitzar, trencar amb l’estigma i donar-los oportunitats d’identificar la seva pròpia relació amb la salut mental.


“L’experiència del Teatre de la Vida ha estat màgica, intensa i agradable. Entre tots i totes ens hem cuidat molt i hem estat capaços de crear un grup molt maco i divers. L’obra al final va ser espectacular i tots ens sentim súper bé amb el resultat d’aquest viatge. En aquest projecte he après a treure part de les meves pors i a deixar-me sorprendre.”

Anna Ma, usuària del CSMA de Ciutat Vella (Barcelona) del Parc Sanitari Sant Joan de Déu

“D’aquesta experiència m’emporto moltíssims aprenentatges, però sobretot la joia d’haver trobat totes les persones de l’equip que en poc temps m’han ensenyat el seu cor. Una frase que em va quedar marcada amb foc la van dir els companys de la Companyia Brots, –A l’escenari només pugen els honestos i els valents– i, per a mi, aquesta frase ha simbolitzat tot aquest procés. M’he sentit cada dia tan estimada que això m’ha fet sentir molt més segura de mi mateixa.”

Alicia, estudiant del Centro Universitario de Enfermería de San Juan de Dios a Bormujos (Sevilla)

“Al principi sentia molta vergonya perquè no coneixia al grup, però ara que he perdut aquesta vergonya, he reconegut una família en tots ells. Agraeixo molt l’experiència a Sant Joan de Déu. Ha estat un regal.”

Youssef, resident a SJD Serveis Socials València

Col·laboren amb el projecte

“El teatre de la vida” és un projecte cofinançat pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 del Gobierno de España en col·laboració amb l’entitat d’arts escèniques, Utopía Barcelona i l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.