Sant Joan de Déu avança en la seva estratègia de sostenibilitat energètica amb la instal·lació de 8.000 plaques fotovoltaiques arreu de l’Estat

31 January 2024

L’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu té com a objectiu assolir l’any 2025 una potència instal·lada de 4.350 kW de generació d’energia gràcies a la instal·lació de 8.000 plaques fotovoltaiques als seus centres d’arreu de l’Estat. Així es recull en l’estratègia de sostenibilitat energètica de la institució, en la que, a més d’accions de reducció de la petjada ambiental, també es preveuen accions de generació activa d’energia neta. Actualment s’ha dut a terme la instal·lació del 50% del total de plaques fotovoltaiques planificades.

En paraules del director general de l’Orde a Espanya, Juan José Afonso, “hi ha un consens científic generalitzat al voltant de la idea que la salut humana i el benestar estan vinculats amb la qualitat ambiental”. Segons Afonso, “l’aposta de Sant Joan de Déu per la sostenibilitat és també una aposta per la salut. La integració de la sostenibilitat en la nostra estratègia corporativa es fa de forma natural, cercant la protecció de l’entorn per protegir la salut de les generacions presents i futures.”

En la nostra ferma aposta per la sostenibilitat, Sant Joan de Déu està intensificant els seus esforços i accelerant la transició cap a fonts d’energia renovable. Això es reflecteix en la negociació centralitzada per a la contractació d’electricitat verda en tots els nostres centres, així com en la implementació de sistemes de monitorització de la qualitat de l’aire i plans concrets per a reduir la nostra empremta de carboni. A més, avancem cap a la digitalització completa dels nostres processos, incloent la transformació de les històries clíniques per convertir-nos en hospitals ‘sense paper’. També desenvolupem polítiques de compres responsables potenciant l’adquisició de productes de quilòmetre zero i s’aposta per la instal·lació de bases de recàrrega per a vehicles elèctrics, entre altres mesures posades en marxa pels centres.

Sant Joan de Déu està impulsant protocols de bones pràctiques ambientals i socials als centres per a contribuir a la reducció d’emissions de CO2 i al desenvolupament sostenible global.

“Estem implementant pràctiques sostenibles en totes les nostres instal·lacions, des de la gestió eficient de l’energia fins a la gestió sostenible de residus, així com l’adopció de tecnologies de primera línia amb baixes emissions de carboni”, explica el director corporatiu d’infraestructures, Josep Collell. A més, destaca que “s’han iniciat una sèrie de programes de millora d’instal·lacions i d’estalvi d’energia amb un objectiu clar: l’estalvi d’energia comprada del 10% el 2025 en molts dels nostres centres respecte al consum anterior”.

El canvi climàtic representa un desafiament transcendental a nivell global, amb profundes implicacions econòmiques i socials, i especialment sobre l’àmbit de la salut i la pobresa. Els esdeveniments climàtics extrems, la contaminació atmosfèrica i l’escassetat d’aigua són conseqüències directes, afectant la salut i contribuint a malalties cardiovasculars, respiratòries, malalties neurodegeneratives o l’augment de malalties transmeses per l’aigua contaminada o els aliments en mal estat.

Aquests riscos per a la salut causats pel clima afecten de manera desproporcionada les persones més vulnerables i desfavorides, com les dones, les persones grans, la infància, les persones malaltes cròniques amb malalties cardíaques o respiratòries prèvies, i les persones amb immunodeficiències. També incideix de manera específica en les minories ètniques, les comunitats pobres, les persones migrants o desplaçades.