El Dr. Joan Comella nou director de l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu

3 February 2023

El Consell Rector de l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu (IRSJD) ha nomenat el Dr. Joan Comella a director de l’Institut. Comella, director d’Innovació, Recerca i Gestió del coneixement de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, substitueix en el càrrec al Dr. Francesc Palau, primer director de l’IRSJD.

“Aquesta és una gran responsabilitat i un gran repte. Recullo el testimoni d’una gran feina feta fins ara, i m’agradaria continuar ajudant a construir aquesta gran institució. Donant-li una mirada internacional i prioritzant que la recerca tingui un impacte real en el diagnòstic i el tractament de les malalties dels pacients.”

El Dr. Joan Comella és llicenciat en Medicina i Cirurgia i doctor en Neurociència per la Universitat de Barcelona. Des del setembre del 2009 fins al setembre del 2022 ha dirigit l’Institut de Recerca de l’Hospital Vall d’Hebron (VHIR), i ha estat el responsable de recerca del Campus Hospitalari de Vall d’Hebron.

Va començar la seva trajectòria professional l’any 1991 com a investigador a la Universitat de Lleida, on va crear i liderar el grup de recerca en Senyalització Cel·lular i Apoptosi. La seva recerca s’ha centrat en l’estudi dels mecanismes fisiopatològics implicats en les malalties degeneratives del sistema nerviós i en la recerca de noves dianes terapèutiques per tractar-les.

En l’àmbit de la gestió, ha estat vicerector d’Investigació de la Universitat de Lleida, director de la Agencia Nacional de Evaluación y Prospectiva de la Investigación (ANEP), director de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) i director de la Fundació Catalana per a la Investigació i la Innovació (FCRI). També ha desenvolupat altres càrrecs de representació en societats, fundacions i associacions relacionades amb la recerca Catalunya, Espanya i Europa.

Com a docent, és catedràtic de Biologia Cel·lular a la Universitat Autònoma de Barcelona i està centrat en estudis de tercer cicle i postgrau, i en la formació i direcció de tesis doctorals.

La nova direcció té com a reptes continuar impulsant la recerca d’excel·lència internacional amb impacte real sobre la millora del diagnòstic o del tractament de les malalties del nostre àmbit. Un pilar fonamental és dotar a l’IRSJD de les infraestructures i equipaments adequats, potenciar la promoció i captació de talent humà, incloent-hi la protecció de temps per a recerca dels professionals assistencials.

Expressem la nostra més sincera gratitud pel lideratge i dedicació que el Dr. Francesc Palau ha mostrat en el seu càrrec com a director de l’IRSJD. La seva visió i esforços han estat fonamentals per al creixement i èxit de la institució. Gràcies per tot el treball incansable i pel seu compromís.

L’Institut de Recerca Sant Joan de Déu (IRSJD) és un centre de recerca i innovació en biomedicina, creat el 2015 a través d’un conveni de col·laboració entre l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu i la Fundació de Recerca Sant Joan de Déu. L’IRSJD agrupa grups d’excel·lència científica en els àmbits de la medicina pediàtrica i la salut mental, l’any 2020 l’IRSJD va esdevenir centre CERCA de la Generalitat de Catalunya.