Joves, dones i persones amb problemes de salut mental: les noves cares del sensellarisme

23 November 2023

El sensellarisme 茅s una realitat social que s’ha representat tradicionalment a l’imaginari col路lectiu com un problema protagonitzat per homes de mitjana edat, sovint vinculats a la depend猫ncia de subst脿ncies com drogues o alcohol. Tot i que avui dia, el perfil de les persones en situaci贸 de sense llar va m茅s enll脿 d’aquesta imatge estereotipada i est脿 relacionat amb diversos factors socials que contribueixen a la desprotecci贸 i vulnerabilitat, com s贸n la precarietat en l’ocupaci贸 juvenil, la discriminaci贸 i viol猫ncia de g猫nere i els problemes de salut mental.

L’Orde Hospitalari de Sant Joan de D茅u ha observat un increment notable en l’atenci贸 a joves sense llar, 茅s a dir, persones menors de 30 anys en situaci贸 de vulnerabilitat. Aquest augment s’alinea amb els resultats de l’Enquesta sobre Persones Sense Llar 2022, publicada per l’Institut Nacional d’Estad铆stica (INE), que indica un increment del 36% en el sensellarisme juvenil des del 2012.

El coordinador de l’脿mbit Social de Sant Joan de D茅u a Espanya, Salvador Maneu, explica que 鈥渆ns trobem davant d’uns indicadors alarmants, ja que es tracta de realitats emergents que no podem qualificar de transit貌ries, perqu猫 estem constatant un increment constant de joves que necessiten recursos residencials, entre molts altres, per poder afrontar el futur. Darrere d’aquestes realitats trobem una situaci贸 de precarietat laboral, un increment insostenible del preu de lloguer i una manca de xarxa social sobre les que, institucions i administracions p煤bliques, hem de fer una profunda reflexi贸 i acordar un pacte nacional d’ampli espectre que tapi aquesta hemorr脿gia social i ofereixi solucions estructurals m茅s eficients鈥.


Ens enfrontem a indicadors preocupants que reflecteixen realitats emergents persistents, especialment un augment constant de joves que requereixen recursos residencials d’altres suports per afrontar el seu futur

Davant aquesta problem脿tica, FACIAM, una xarxa solid脿ria formada per 11 entitats que pretenen incrementar l’impacte social en aquest 脿mbit i de la qual forma part Sant Joan de D茅u, ha decidit apostar pel projecte Futuro&Co. Aquest 茅s un projecte innovador d’acompanyament per a joves entre els 18 i 29 anys amb l’objectiu de transformar una situaci贸 de vulnerabilitat en una oportunitat de futur. A trav茅s de Futur&Co, aquests joves tenen acc茅s a un habitatge des del qual treballaran els objectius que ells mateixos, amb l’acompanyament de professionals, s’hagin proposat per projectar el seu futur. Dins la xarxa FACIAM, s贸n quatre els centres de l’Orde Hospitalari que en formen part: l’Albergue San Juan de Dios i el de Santa Mar铆a de la Paz a Madrid, Sant Joan de D茅u Val猫ncia i Sant Joan de D茅u Serveis Socials Barcelona.

A m茅s, l’augment del sensellarisme juvenil 茅s una realitat que s’est脿 donant a tot el territori espanyol. Des del Centro de Acogida San Juan de Dios de M谩laga, adverteixen un repunt de l’arribada de joves, menors de 33 anys, a aquest dispositiu en el darrer any. Una cosa semblant passa als Servicios Sociales San Juan de Dios de Sevilla, on l’oferta de serveis abasta el menjador social, el servei d’higiene o el treball social, i tamb茅 han detectat un increment de joves que sol路licita l’acc茅s a aquests serveis.

Les dones en situaci贸 de sense llar constitueixen un dels grups m茅s vulnerables, ja que, en la majoria de casos, experimenten una triple marginaci贸: per trobar-se sense llar, per ser dones i per ser v铆ctimes de viol猫ncia. Tot i que el nombre de dones que dormen al carrer 茅s significativament menor en comparaci贸 amb els homes, aquesta xifra ha experimentat un augment notable, com evidencien l’ocupaci贸 dels recursos destinats a aquest col路lectiu.

Al Centro de Acogida San Juan de Dios de M谩laga, s’observa un increment significatiu en el nombre d’usuaris dels serveis de dutxa i bugaderia, superant m茅s del doble la xifra registrada fa nom茅s un any. A Barcelona, 鈥嬧媗a pres猫ncia de dones als recursos residencials de durada mitjana i perllongada ha experimentat un augment destacat, representant actualment el 25% de les persones ateses.

脡s necessari un acompanyament i recursos estables basats en la perspectiva de g猫nere, tenint presents els factors interseccionals que agreugen la situaci贸 de vulnerabilitat de les dones en situaci贸 de sensellar

Tot i aix铆, hi ha una abs猫ncia de dades sobre les dones que es troben en situaci贸 de sensellarisme per貌 que no viuen al carrer, per la qual cosa es tracta d’una realitat latent, per貌 que es troba oculta. 鈥淟es dones sense llar estan invisibilitzades. El femen铆 茅s un sensellarisme amb particularitats, ja que a aquesta situaci贸 cal sumar-hi que moltes han patit abusos, viol猫ncia de g猫nere, tenen por de perdre la cust貌dia dels seus fills鈥︹, apunta Salvador Maneu. El 60% de les usu脿ries ateses al Centre Residencial d’Inclusi贸 La Llavor de Barcelona, 鈥嬧媎edicat espec铆ficament a dones en situaci贸 de sensellarisme, ha patit viol猫ncia masclista. En aquest sentit, Maneu afegeix que “cal un acompanyament i recursos estables basats en la perspectiva de g猫nere, tenint presents els factors interseccionals que agreugen la situaci贸 de vulnerabilitat d’aquestes dones”.

Les persones que es troben en situaci贸 de sense llar i que, a m茅s, presenten una patologia mental requereixen una atenci贸 molt especialitzada i integral. Per貌 tamb茅 es d贸na, cada vegada m茅s, el fet de patir problemes de salut mental com a conseq眉猫ncia del sensellarisme.

En qualsevol cas, parlem de contextos diversos i de gran complexitat que s’han de tractar sempre des d’un enfocament desinstitucionalitzador, combinant diverses tipologies de dispositius i recursos, centres de mitjana i llarga estada, consultes externes, residencial i aguts, i en la rehabilitaci贸 i la reinserci贸 a la comunitat a trav茅s de centres especials de treball o pisos tutelats, a trav茅s dels quals puguin iniciar un projecte d’independ猫ncia i integraci贸 social i laboral.

En aquest sentit, a principis de 2023 s’obre el Centro Errondo Gure Etxea a l’Hospital San Juan de Dios de San Sebasti谩n, un centre innovador destinat a l’atenci贸 integral de persones sense llar i amb problemes de salut mental. Les instal路lacions tenen una llar residencial de 30 places, que inclou una unitat independent per a dones en situaci贸 d’exclusi贸 severa, a m茅s d’un centre de dia amb 24 places. Aquest dispositiu ofereix cobertura sociosanit脿ria i en salut mental a persones sense llar i amb greus deterioraments de car脿cter personal, relacional i de salut, aix铆 com suports destinats a promoure la seva inclusi贸 i la seva autonomia personal.

A m茅s, Sant Joan de D茅u va posar en marxa a Catalunya una llar resid猫ncia per a persones sense llar amb trastorn mental el 2015 amb 30 places a Lleida, i al Parc Sanitari SJD fa m茅s de 15 anys que funciona el programa ESMES, adre莽at a persones amb trastorn mental greu que viuen al carrer o als centres residencials propis de Sant Joan de D茅u o de la xarxa d’atenci贸 espec铆fica.

En l’脿mbit de l’atenci贸 social, al 2022 Sant Joan de D茅u va atendre 200.798 persones de les quals 3.792 van ser persones en situaci贸 de sensellarisme. Per oferir una resposta adequada a les necessitats d’aquest col路lectiu, Sant Joan de D茅u compta amb 26 centres de car脿cter social, entre els quals s’ofereixen recursos molt diferents: des de menjadors fins a economats socials passant per centres residencials d’inclusi贸 i centres especials d’ocupaci贸.

D’aquests, dotze s贸n centres residencials i habitatges que ofereixen 2.056 places d’allotjament repartides per Andalusia, Catalunya, Comunitat de Madrid, Regi贸 de M煤rcia, Illes Balears, Comunitat Valenciana i Pa铆s Basc.