Sant Joan de Déu inaugura a Donostia un nou centre per atendre persones sense llar i amb problemes de salut mental

19 Gener 2023

L’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu ha inaugurat el centre Errondo Gure Etxea a l’Hospital San Juan de Dios de Donostia, un centre innovador al País Basc destinat a l’atenció integral de persones sense llar i amb problemes de salut mental. Les noves instal·lacions consten d’una llar residència amb 30 places, inclosa una unitat independent per a dones en situació d’exclusió severa, i d’un centre de dia amb 24 places.

L’Hospital San Juan de Dios de Donostia, juntament amb la Diputació Foral de Gipuzkoa, han treballat durant dos anys en aquest projecte innovador, amb l’objectiu d’oferir cobertura sociosanitària i en salut mental a persones sense llar i amb greu deterioraments de caràcter personal, relacional i de salut així com suports destinats a promoure la seva inclusió i la seva autonomia personal.

La inauguració ha comptat amb la participació de la diputada de Polítiques Socials, Maite Peña; la directora general de Protecció a la Infància i d’Inclusió social de la Diputació Foral de Gipuzkoa, Belén Larrión; el superior general de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, germà Jesús Etayo, i el superior provincial a Espanya, germà Amador Fernández; així com el superior de l’Hospital, germà José María Chávarri; la gerent de l’Hospital San Juan de Dios, Elena Urdaneta; el director general de San Juan de Dios a Espanya, Juan José Afonso i el director de centres, Francisco Muñoz.

L’objectiu principal és protegir les persones més vulnerables dels efectes de la crisi des del punt de vista sanitari i també econòmic. “No podem imaginar el patiment que provoca no tenir llar, però si sabem que aquesta situació afecta de manera negativa la salut mental de les persones que viuen aquesta realitat”, explica el director general de Sant Joan de Déu, Juan José Afonso. Per això va més enllà del suport residencial, “si volem que les persones sense llar retornin al seu projecte de vida, se les ha d’atendre de manera integral i comprendre que una persona que està al carrer, difícilment, pot tenir cura de la seva salut física i mental, tenir un seguiment mèdic adequat o hàbits saludables”, i afegeix, “que això és possible en aquest centre, pioner en atendre de manera integral les dos vessants: sense llar i salut mental”.

El centre Errondo Gure Etxea és pioner al País Basc per atendre de forma integral les dues vessants de la problemàtica: sense llar i salut mental

L’Hospital San Juan de Dios de Donostia compta amb 88 llits, 88 professionals i atén a més de 360 persones cada any. Present a Donostia des de fa 71 anys, 18 d’ells atenen la salut mental, ofereix hospitalització de mitja estada psiquiàtrica i psicogeriatria i amplia la seva oferta sociosanitària amb les instal·lacions del centre Errondo Gure Etxea, ubicades en un annex de l’hospital. El centre compta amb una llar residència amb 30 places, que inclou una unitat independent per a dones en situació d’exclusió severa, a més d’un centre de dia amb 24 places.

Aquest centre atén un nou perfil de persones que sumen, a la situació severa d’exclusió social o sense llar, problemes de salut mental, una àrea en la que Sant Joan de Déu és una institució pionera i innovadora des de fa 125 anys.

La xarxa de referència en Salut mental

Sant Joan de Déu a Espanya compta amb una xarxa de 80 centres sanitaris, socials, sociosanitaris, docents i de recerca; 21 dels quals actuen el l’àmbit de la salut mental, dos d’ells a Gipuzkoa: Hospital San Juan de Dios a Donostia i a Arrasate-Mondragón.

A Catalunya es va posar en marxa al 2015 una llar-residència amb 30 places per a persones sense llar amb trastorn mental a Lleida i al Parc Sanitari Sant Joan de Déu fa més de 15 anys que funciona el programa ESMESS, adreçat a persones amb trastorn mental greu que viuen al carrer o en centres residencials propis de Sant Joan de Déu o de la xarxa d’atenció específica.

Tots els centres que treballen en aquest àmbit de la salut mental serveixen per a conformar una xarxa nacional de referència atenent a més de 390.000 persones l’any. Mitjançant aquesta xarxa, l’Orde abasta la diversitat i la complexitat en aquesta àrea d’atenció, amb centres de mitja i llarga estada, consultes externes, residencial i aguts, rehabilitació i reinserció a la comunitat a través de centres especials de treball o pisos tutelats, així moltes persones poden començar un projecte de vida independent, social i laboral.