El Papa Francesc destaca a Sant Joan de Déu com a referent de servei als més pobres

7 August 2023

“Nosaltres a Roma els anomenem així: Fatebenefratelli”

Papa FRANCESC

El Papa Francesc ha destacat a Sant Joan de Déu com a referent de servei als més pobres. Això s’ha produït en el marc de la Jornada Mundial de la Joventut, que ha tingut lloc a Lisboa aquests dies. En el seu discurs al Centre Parroquial de Serafina, el Papa ha compartit la vida del nostre fundador, Juan Ciudad, i ha destacat el seu conegut ensenyament: “Germans, feu-vos el bé a vosaltres mateixos”.

La Jornada Mundial de la Joventut (JMJ) és una trobada entre joves de tot el món i el Papa. A més d’això, és una peregrinació, una festa de la joventut, una expressió de l’Església universal i un moment intens d’evangelització del món juvenil.

Ha estat en aquest context que el Papa Francesc ha volgut reconèixer el nostre fundador, en un discurs on ha destacat paraules com “caritat”, “unitat” i “fragilitat”.

Aquí és on ha explicat la història de Juan Ciudad, davant de més d’un milió i mig de joves de 151 països, i com, quan va trobar Jesús, “va fer una cosa molt valenta: va anar a la ciutat i va demanar almoina pel carrer, dient a la gent: ‘Germans, feu-vos el bé a vosaltres mateixos’. Enteneu? Demanava caritat i als qui li donaven els deia que, ajudant-lo a ell, en realitat s’ajudaven primer a ells mateixos”.

“Germans, feu-vos el bé a vosaltres mateixos” és la frase que ha subratllat diverses vegades, incloent-hi una ocasió per explicar per què, tot i que l’orde es coneix com a Germans Hospitalaris, “alguns van començar a anomenar-los d’una altra manera, amb les mateixes paraules que aquest jove repetia a tothom, ‘Germans, feu el bé’. A Roma els diem així: Fatebenefratelli”.

Podeu llegir el discurs complet aquí.