El projecte Futuro&Co., en el qual participen tres centres de Sant Joan de Déu, celebra el seu primer aniversari

21 July 2023

El projecte Futuro&Co., en el qual participen Sant Joan de Déu Serveis Socials BarcelonaSant Joan de Déu València i l’Albergue San Juan de Dios de Madrid, acaba de celebrar el seu primer aniversari. Futuro&Co. és un projecte innovador per a l’autonomia de joves en situació de sense sostre i hi participen 9 entitats més liderades per Faciam. Es desenvolupa en 6 comunitats autònomes i 7 ciutats. Està finançat pels fons europeus Next Generation i actualment, a Espanya, acompanya 179 joves d’entre 18 i 29 anys.

Entenent el sensellarisme com un fenomen causat per diferents factors com la pèrdua de la feina, de suports socials o per les desigualtats que sorgeixen per ser una persona migrant, LGTBI+ o una persona amb determinades condicions de salut, Futuro&Co. desenvolupa un model centrat en l’accés a l’habitatge, però no de manera exclusiva.

Dins del projecte, s’aborden altres àrees com la formació, l’ocupació i la cura de la salut mental. A més, es proporciona suport jurídic i financer per a la seva autogestió. Així mateix, es posa un fort èmfasi en la comunitat com a motor per a la inclusió d’aquests joves. “L’aproximació al sensellarisme juvenil a Espanya requereix una proposta complexa que vagi més enllà de l’habitatge i que adopti un enfocament desinstitucionalitzador. Això és essencial perquè aquests joves no es converteixin simplement en receptors d’ajuda, sinó que esdevinguin subjectes amb drets, i a través d’aquest suport, siguin capaços de prendre decisions i guiar els seus propis projectes vitals”, afirma Blanca Hernández, coordinadora de Futuro&Co.