‘Gràcies per acceptar el repte’ és el nostre lema en el Dia Internacional del Voluntariat

4 December 2023

En aquest dia tan especial que se celebra el 5 de desembre, Sant Joan de Déu vol destacar la tasca insubstituïble que desenvolupen les persones voluntàries a favor de col·lectius vulnerables i en la construcció d’una societat més justa i solidària.

Per això, la institució ha creat un vídeo amb el lema “Gràcies per acceptar el repte”, que posa en valor el compromís i l’acció de les persones voluntàries per part dels professionals i coordinadors de Voluntariat dels centres de l’Orde a Espanya . A més, suposa un reconeixement de la societat cap a les persones que s’hi impliquen per a canviar realitats injustes i de vulnerabilitat.

El voluntariat de Sant Joan de Déu s’erigeix ​​com a agent de transformació social i de lluita contra les desigualtats, que no coneix fronteres, ja que l’Orde també treballa en cooperació internacional, i impulsa noves solucions a problemes actuals.

Enguany, Sant Joan de Déu compta amb més de 5.000 persones voluntàries, després d’un increment del 20% registrat respecte al 2022. Això ha estat possible, principalment, per les noves incorporacions de la franja d’edat compresa entre els 18 i els 25 anys , majoritàriament dones.

El lliurament altruista del voluntariat de Sant Joan de Déu es tradueix en una col·laboració de més de 495.000 hores a l’any, als 79 centres socials i sanitaris de l’Orde Hospitalari. A més, aquestes persones han rebut unes 24.100 hores de formació a través d’una nova Plataforma online engegada aquest any, que es complementa amb altres accions presencials. A causa de la diversitat de centres, col·lectius i programes de voluntariat que té la institució, és fonamental que les persones voluntàries rebin una formació adequada i de qualitat.

El compromís de les persones que col·laboren al voluntariat amb Sant Joan de Déu és molt alt, ja que tenen una permanència de més de cinc anys a l’entitat. Això suposa un 35% del total de persones que col·laboren amb nosaltres.

Segons l’Organització de les Nacions Unides, a tot el món més de mil milions de persones realitzen voluntariat en nom de la solidaritat i de la humanitat, per les persones i pel planeta.

Aquest any, a nivell mundial es vol destacar el poder de l’acció col·lectiva amb el missatge: si tots ho fessin. Ja que, si tots ens impliquéssim en activitats de voluntariat, el món seria un lloc millor.

Nacions Unides també vol recordar que el voluntariat és una oportunitat de la societat per crear consciència solidària, a mesura que el món afronta desafiaments creixents. Les persones voluntàries sovint les primeres en ajudar, són les que estan a l’avantguarda de les situacions de crisi i d’emergències.