L’Hospital San Juan de Dios de Santurtzi és el primer hospital que incorpora la ciruirgia robòtica a la sanitat privada d’Euskadi. Gràcies al robot ROSA s’aconsegueix una precisió més óptima en la col·locació de la pròtesi, que posibilita una recuperació més ràpida i més respecte pels teixits tous.
Una de les referències de l’àmbit nacional en aquesta especialitat acaba d’incorporar a la seva oferta assistencial la cirurgia robòtica per a les intervencions de pròtesis de genoll. D’aquesta manera, esdevé el primer centre privat d’Euskadi (en aquest cas, sense ànim de lucre), a comptar amb aquesta tecnologia innovadora. La major part dels casos que necessiten una pròtesi de genoll corresponen a pacients amb un problema d’artrosi que han esgotat les vies de tractament conservador.
Segons destaca el Dr. Jesús Moreta, coordinador de l’àrea de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia d’aquest hospital, «en les intervencions de pròtesi, el factor més rellevant de cara al resultat final són la pràctica i l’experiència del cirurgià. Tot i això, la cirurgia robòtica proporciona una ajuda acurada i eficient a l’especialista, amb una sèrie de beneficis potencials per al pacient».
Entre aquests beneficis, el Dr. Moreta destaca que el robot quirúrgic ROSA, de la firma Zimmer Biomet, «ens permet obtenir més precisió en la col·locació de la pròtesi, amb valors dins d’un rang d’un mil·límetre de longitud i un grau de rotació i, tot això, amb informació en temps real. A més, possibilita una recuperació més ràpida del pacient en molts casos.
«Com que és una intervenció molt més precisa, que es fa en menys temps a causa d’una planificació més detallada i en què hi ha un sangrat més baix, pot suposar un risc d’infecció menor i menys necessitat d’analgèsia després de la intervenció», indica el cirurgià.
Un altre dels aspectes en què marca la diferència el nou robot quirúrgic de l’Hospital San Juan de Dios de Santurtzi és el respecte dels teixits tous. «El genoll és una articulació de gran complexitat. En la cirurgia de pròtesi de genoll, a més de l’evident protagonisme ossi del fèmur i la tíbia, hi ha més estructures, com ara lligaments i tendons. Amb el nou robot quirúrgic ROSA, els cirurgians podem determinar en temps real les reseccions en funció dels teixits tous i l’anatomia òssia de cada pacient. També ens dóna l’opció de personalitzar la rotació del component femoral en funció de la tensió dels lligaments. Amb el nou sistema podem comprovar in situ com respon el genoll del pacient durant el procediment».
Com funciona el robot quirúrgico
El robot quirúrgic ROSA inclou sistemes de navegació associats a un braç robòtic i es val d’uns punts anatòmics de referència que li permeten avaluar els teixits tous, per indicar on s’han de fer els talls, amb més precisió i un procediment menys invasiu.
L´equip està compost per dues torres. En una. hi ha el braç robòtic que serveix de guia als cirurgians durant els talls; i a l’altra torre, hi ha una càmera que monitoritza els sensors que es col·loquen als eixos de la cama del pacient, abans de realitzar els talls. L’equip reconeix els dispositius i mostra als monitors la imatge anatòmica en tres dimensions, ressaltant les àrees on cal fer la intervenció.
Participació d‘infermeria
Els avantatges per als pacients no s’acaben a la taula d’operacions. El personal d’infermeria de l’Hospital San Juan de Dios de Santurtzi també desenvolupa un paper destacat en aquestes intervencions, ja que s’ocupen, a través del programa MyMobility, del robot quirúrgic ROSA, d’acompanyar el pacient en el pre, intra i postopoeratori. Segons explica Marian Lanzagorta, directora d’Infermeria de l’Hospital San Juan de Dios de Santurtzi, «el robot té unes funcions molt avançades de recollida i d’anàlisi de dades que es fan servir per optimitzar, no només la pròpia intervenció, sinó la recuperació del pacient a la seva vida quotidiana. Això no són només cures, sinó humanització de l’assistència».
Unitat de genoll de l’Hospital San Juan de Dios de Santurtzi
La Unitat de Genoll de l’Hospital San Juan de Dios de Santurtzi està composta pels doctors Jesús Moreta Suárez (coordinador de l’àrea), Cándido Cabello Castro, Jon Elorriaga Vaquer, Xabier Foruria Zarandona, Iñigo Herrera Cuevas i Iván Pintos Bernal.
Ofereix una atenció integral, personalitzada i humanitzada a les persones amb problemes de genoll, seguint un enfocament multidisciplinari. Treballa en íntima col·laboració amb altres departaments de l’Hospital San Juan de Dios, com els de Rehabilitació, Fisioteràpia, Radiologia, Neurofisiologia, Teràpies Biològiques, Anestesiologia i Unitat del Dolor
L’àrea de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital està composta per un equip de 14 especialistes, amb professionals reconeguts internacionalment en l’atenció a la patologia de maluc, columna, espatlla, mà i canell, peu i turmell i genoll, així com Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia Infanto-Juvenil.