El llegat de Teresa Losada en l’acollida i el diàleg intercultural a Sant Vicenç dels Horts

10 October 2023

El germà Quim Erra participa en l’acte de record a Teresa Losada, pionera en la defensa del diàleg amb la comunitat musulmana i fundadora de la Fundació Bayt-al-Thaqafa

En el desè aniversari de la mort de la germana Teresa Losada, i dins el marc de la “Quinzena de la Solidaritat” que porta el seu nom a Sant Vicenç dels Horts, es va organitzar un acte per recordar el seu llegat en el municipi, on la religiosa va començar la seva acció en favor de la població musulmana.

En l’acte central de la quinzena, que va comptar amb la presencia de l’alcalde de la localitat, Miguel Comino, el germà Quim Erra, gran amic de Teresa i actual conseller general de l’Orde Hospitalari, va compartir les seves experiències en primera persona al costat d’aquesta religiosa de gran i encomanadissa personalitat. La seva intervenció va permetre als assistents endinsar-se en el pensament de Teresa Losada.

Quim Erra va explicar per què la Teresa Losada segueix sent un referent per a persones tan diverses. Va destacar-ne la seva autenticitat mencionant que “la Teresa deia el que sentia i s’expressava en llibertat, mantenint el seu discurs davant de qualsevol interlocutor”. També va elogiar la seva coherència, descrivint-la com “una persona de discurs i d’acció, que obria les portes de casa seva i el seu cor”. A més de destacar-ne el seu convenciment que “l’acollida era la seva missió” i la seva determinació per superar qualsevol obstacle.

Teresa Losada va destacar per la seva autenticitat, la seva coherència i el seu convenciment. Buscava espais de trobada on reconéixer-nos en la diferència com pas previ per a poder apreciar-nos.

Tanmateix va parlar sobre la tasca de Losada en favor de la convivència, mitjançant la promoció “d’espais de trobada autèntics en què reconèixer-nos en la diferència, com a pas previ per a poder apreciar-nos”. La germana Teresa va ser pionera en entendre que els processos migratoris no s’havien d’abordar per assimilació i va defensar el dret de totes les persones a mantenir la seva identitat, la seva cultura, la llengua, la religió… per entendre aquesta diversitat com un enriquiment social.

El germà Quim Erra va cloure la seva intervenció amb un reconeixement per Antonia Río, presidenta del Patronat de Bayt al-Thaqafa, Ana Losada i Ana Lavinia, per vetllar i donar continuïtat a la tasca que va iniciar Teresa Losada.

Teresa Losada, fundadora i ànima de la Fundació Bayt-al-Thaqafa, va transcendir a la seva pròpia organització. La seva veu va ser de les primeres en defensar i en promoure el diàleg amb la comunitat musulmana, liderant el discurs de la integració basat en el reconeixement de la igualtat i la no discriminació. Des de l’any 2003, l’Orde Hospitalari forma part del patronat i col·labora fermament en els objectius i els programes de la Fundació.

Teresa Losada va rebre la Creu de Sant Jordi al 2002 i nomenada filla adoptiva de Sant Vicenç dels Horts, un any abans, 2001.