El projecte SOM Salud Mental 360º és distingit amb el Premi Joan Corbella de comunicació sobre salut mental

5 June 2024
La plataforma digital sobre benestar emocional i salut mental impulsada pels centres i entitats de Sant Joan de Déu que atenen persones amb problemes de salut mental a Catalunya.

La plataforma SOM Salud Mental 360º (SOM360) ha estat guardonada amb el 2n Premi Joan Corbella de comunicació sobre la salut mental i les addiccions de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental. El jurat del premi ha escollit aquest projecte per unanimitat per haver destacat en la divulgació del coneixement sobre la salut mental, en la desestigmatització i lluita contra l’estigma i en la sensibilització i el canvi d’actitud vers els problemes de salut mental de les persones.

SOM Salut Mental 360º és una plataforma digital sobre benestar emocional i salut mental impulsada pels centres i entitats de Sant Joan de Déu que atenen persones amb problemes de salut mental a Catalunya: l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona, el Parc Sanitari de Sant Joan de Déu, Sant Joan de Déu Terres de Lleida, Sant Joan de Déu Serveis Socials Barcelona i Solidaritat Sant Joan de Deú. Es tracta d’un projecte amb un model únic de cocreació entre professionals de la salut, l’àmbit social i educatiu, i associacions de persones amb experiències viscudes en salut mental i de familiars. Són entitats cocreadores del projecte: l’Associacio contra l’Anorèxia i la Bulimia (ACAB), Aprenem Autisme, Federació VEUS, Obertament, Després del Suïcidi-Associació de Supervivents (DSAS), Associació Catalana per a la Prevenció del Suïcidi (ACPS), Associació de Famílies afectades per SAF (AFASAF), Trebolmente, Cómete tus miedos, Red TDAH, NeurodiverSI i Osonament.

Plataforma digital SOM Salut Mental 360º

Més de mig milió de persones han visitat SOM360 en el que portem de 2024, un 202% més en comparació al mateix període del 2023. El creixement exponencial que la plataforma està registrant és una mostra de la confiança de les persones internautes en un espai segur, rigorós i avalat per les més de 700 persones expertes de més de 200 organitzacions de l’àmbit sanitari, social i educatiu que ja hi han col·laborat fins la data. Des de la seva posada en marxa, el 2020, la plataforma digital s’ha posicionat com un espai de referència que dota a tota la ciutadania de serveis i recursos que acompanyen, informen, empoderen les persones amb problemes de salut mental, sensibilitzen i promouen la salut mental.

SOM360 disposa actualment de 10 portals temàtics: trastorns de la conducta alimentària (TCA), trastorns de l’espectre de l’autisme (TEA), trastorns depressius, psicosi, trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH), la prevenció del suïcidi, l’ús saludable de les pantalles i addiccions comportamentals, conducta autolesiva,  estigma en salut mental i de drets en salut mental. El projecte compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, el Ministerio de Derechos Sociales, Consumo y Agenda 2030, i l’Ajuntament de Barcelona.