Sant Joan de Déu participa al programa Tàndem amb 100 places de formació per a impulsar la inserció laboral juvenil

5 March 2024

Dins el context del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència en la Inversió d’Ocupació Jove del Ministeri de Treball i Economia Social, amb el suport dels fons europeus Next Generation EU, s’ha llançat el programa Tàndem. Aquesta innovadora iniciativa està dissenyada per a potenciar l’ocupació juvenil al combinar formació becada amb oportunitats de contractació especialitzada.

En aquest programa, la participació activa de Sant Joan de Déu a través de la Fundació d’Atenció a la Dependència SJD i la Fundació Germà Benito Menni, marca un compromís significatiu de recolzament, acompanyament i capacitació per a 100 joves.

Per una banda, la Fundació d’Atenció a la Dependència du a terme un programa de formació en el sector de l’atenció a la dependència, amb el suport d’altres tres centres de l’Orde Hospitalari: Sant Joan de Déu Serveis Socials Mallorca, Sant Joan de Déu València y l’Hospital San Juan de Dios de Zaragoza. Aquest esforç conjunt busca facilitar la inserció laboral de 60 joves, 15 per centre, el que representa un avançament cap a la consolidació del propòsit.

La directora de la Fundació d’Atenció a la Dependència SJD, Núria Codorniu, considera que “la possibilitat de dirigir un projecte coordinat amb quatre entitats més de Sant Joan de Déu i desplegar territorialment el model consolidat d’atenció a la dependència de la FAD, no només és una fita a l’evolució de la fundació, si no que també reafirma l’eficàcia de la visió 360º a través de l’engranatge de les tres àrees clau: serveis, formació i inserció”.

Per altra banda, la Fundació Germà Benito Menni ha finalitzat el procés de selecció de 40 joves per a la primera etapa formativa en el sector de les instal·lacions elèctriques amb especialització en instal·lacions fotovoltaiques. Aquesta etapa de tres mesos la realitzarà una empresa externa, especialista en formació d’instal·ladors, en diferents zones de l’Estat: Barcelona, Lleida, Madrid i Cádiz. L’Albergue San Juan de Dios de Madrid, Sant Joan de Déu Terres de Lleida i el Centro Especial de Treball El Pla a Lleida, Sant Joan de Déu Serveis Socials Barcelona i l’Hospital San Juan de Dios Pamplona-Tudela han col·laborat en la cerca de joves en situació de vulnerabilitat per a presentar-se al procés de selecció.

A la segona etapa contractual els centres col·laboren de dues maneres: una, facilitant espais físics per a la pràctica professional instal·lant plaques fotovoltaiques o manteniment de les ja existents; i dos, facilitant aules per a continuar amb la formació. En aquesta etapa participaran els centres de Madrid, l’Albergue Santa María de la Paz i l’Hospital Fundación San José; de Barcelona, l’Hospital Sant Joan de Déu i Sant Joan de Déu Serveis Socials; de Lleida, Sant Joan de Déu Terres de Lleida i CET El Pla; a més de l’Hospital San Juan de Dios de Pamplona i l’Hospital San Juan Grande de Jerez.

El director del Centre Especial de Treball El Pla i membre del comitè directiu de la Fundació Benito Menni matisa que “degut a l’increment de la demanda de professionals en l’àmbit de les instal·lacions i, particularment, en l’àmbit de les renovables, la manca de professionals amb formació suficient genera una previsió de necessitats a l’alça durant els propers anys. Així que amb el nostre programa prepararem aquests joves a nivell formatiu i laboral per a poder acreditar-se com instal·ladors elèctrics. Juntament al procés de mentoria i d’acompanyament, garantirem la seva entrada al mercat laboral”.

El programa Tàndem te com principal objectiu proporcionar accés als joves una formació de qualitat, adaptada a les demandes del mercat laboral actual, i facilitar la seva inserció laboral. A través de beques especialitzades, els participants aprenen coneixement pràctics i teòrics així com habilitats específiques demandades en sectors específics.

A més de la formació, el programa Tàndem ofereix oportunitats reals de feina gràcies a la col·laboració establerta amb empreses i entitats del sector. D’aquesta manera, es busca no tan sols dotar als joves de les eines necessàries per a ingressar al mercat laboral, sinó també garantir la seva inserció i el seu desenvolupament professional a llarg termini.  

La col·laboració de Sant Joan de Déu en aquest programa, en paraules del responsable provincial de l’àrea social, Salvador Maneu, “reflexa aquest compromís compartit amb la creació d’oportunitats per a joves i la promoció del seu benestar social”.

Igualment, Sant Joan de Déu manté el seu compromís amb la sostenibilitat energètica, tenint com objectiu per l’any vinent acabar la instal·lació de 8.000 plaques fotovoltaiques a tots els centres d’Espanya, demostrant la seva contribució al desenvolupament sostenible i la protecció del medi ambient.