Sant Joan de Déu lidera un assaig clínic internacional per al primer tractament de la síndrome de l’ovari poliquístic

1 February 2023

Sant Joan de Déu lidera un assaig clínic internacional, coordinat per la Dra. Lourdes Ibáñez, endocrinòloga pediàtrica de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona i investigadora de l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu, per al primer tractament de la síndrome de l’ovari políquistic i que es realitza a 6 països europeus.

Sant Joan de Déu lidera un assaig clínic internacional per al tractament de la síndrome de l’ovari poliquístic (SOP). Aquest nou tractament específic per al SOP, adreçat a adolescents i dones joves, se centra a tractar la causa del SOP i és diferent dels tractaments actuals. La Dra. Lourdes Ibáñez, endocrinòloga pediàtrica, és la coordinadora de l’estudi.

El SOP afecta entre el 5% i el 10% de les dones en edat reproductiva i és l’alteració endocrina més comuna en aquesta etapa. Els símptomes inclouen augment de pèl corporal, acne, períodes menstruals irregulars i problemes de fertilitat. A més, també pot facilitar el desenvolupament d’altres malalties com ara la diabetis tipus 2, càncer abans de la menopausa, trastorns d’ansietat o depressió.

Actualment, no hi ha un tractament específic per al SOP, per la qual cosa a moltes dones se’ls prescriu anticonceptius per alleujar els símptomes. El fàrmac investigat, anomenat Spiomet4Health, consisteix en un comprimit diari que podria normalitzar les hormones i l’ovulació de les dones amb SOP i revertir les alteracions associades.

En aquest moment, s’està reclutant dones joves amb SOP per participar a l’assaig clínic a l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona i l’Hospital Dr. Josep Trueta a Girona. Alba Romero, una participant, destaca com participar a l’assaig clínic ha millorat la seva relació amb la malaltia gràcies a l’acompanyament dels professionals. Les participants rebran un any de tractament farmacològic juntament amb pautes de vida saludable, seguit de sis mesos de seguiment.

L’equip coordinador estima que quan aquest nou tractament estigui disponible al mercat, estalviarà entre 500 i 1.000 milions d’euros a l’any als sistemes sanitaris.

L’Institut de Recerca Sant Joan de Déu té oberts altres projectes de participació

Actualment, l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu agrupa la investigació d’excel·lència que es fa als centres de l’Hospital Sant Joan de Déu i al Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Els grups de recerca realitzen projectes en l’àmbit de la medicina pediàtrica i la salut mental i alguns tenen processos de reclutament oberts perquè els ciutadans puguin col·laborar en el seu desenvolupament: https://www.irsjd.org/ca/participa/participa-en-la-recerca/