Sant Joan de Déu participa en la primera Jornada Social que impulsa La Unió

24 May 2024

La Unió, Associació d’Entitats Sanitàries i Socials, ha celebrat la seva primera Jornada Social sota el lema “Cap als Serveis Socials del Futur”, que ha tingut lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

L’Associació Sant Joan de Déu Catalunya ha estat representada pel seu coordinador, David Fitó.

Amb aquest esdeveniment La Unió ha volgut explorar les demandes emergents en un context de canvis demogràfics i socials, proposant noves solucions i paradigmes per anticipar-se a les necessitats futures.

A la jornada ha tingut una participació destacada el director executiu de la Xarxa Europea de Serveis Socials, Alfonso Lara Montero, que ha exposat l’estat actual dels serveis socials a Europa i les lliçons que es poden aprendre. S’han presentat diverses propostes per avançar cap a una xarxa de serveis socials més cohesionada i integrada, en un diàleg fluid entre institucions sanitàries i socials, així com més cooperació entre la cura formal professional i la informal pels propis entorns familiars i socials. També plantejant un canvi de paradigma del model residencial cap a un model més centrat en la llar de les persones, en la majoria de casos on això és possible.

A més de conferències i taules rodones amb experts del sector, el programa ha inclòs sessions sobre el punt de partida del sector social, els models de provisió de serveis a Catalunya, i temes com la planificació estratègica, el finançament i l’avaluació.

En la sessió d’obertura han participat el president de La Unió, Joan M. Adserà, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, que ha parlat de la necessitat de transformació social ja en el curt termini per fer front als desafiaments actuals com els canvis socials i demogràfics, i ha posat en valor la cooperació entre els diferents actors públics i privats.

El programa s’ha completat amb una part dedicada als canvis culturals i de gestió per avançar cap al futur, destacant experiències innovadores del sector.

Aquesta jornada ha estat una oportunitat de combinar propòsits, coneixements i recursos, i ha posat en valor la importància dels serveis socials i l’impuls del seu desenvolupament cap a un futur més prometedor a Catalunya.