Sant Joan de Déu participa en el seminari europeu sobre atenció comunitària a Barcelona

11 October 2023

Sant Joan de Déu ha participat al seminari “Liderant l’atenció comunitària des del serveis socials” organitzat per la European Social Network al Palau Pedralbes de Barcelona.

Durant dos dies, experts, administradors, professionals i persones que atenen a altres persones han debatut sobre qüestions essencials en la transformació dels serveis socials cap a una visió més comunitària. S’han plantejat preguntes com en quin punt es troba aquest procés, com fer-ho viable econòmicament, com garantir la qualitat i quines passes cal seguir perquè totes les persones que ho necessiten puguin accedir-hi. Això destaca la importància d’avançar cap a serveis socials centrats en l’atenció comunitària.

Sant Joan de Déu a Catalunya ha participat activament com a soci d’aquesta xarxa europea, amb la presència de professionals com Cristina Molina, subdirectora assistencial de l’Orde a Catalunya, i Salvador Maneu, director de SJD Serveis Socials Barcelona i responsable de l’àrea d’Acció Social de la Provincia SJD Espanya. Els centres de l’Orde han estat presents amb una taula on han compartit les experiències d’acció comunitària que realitzen.

La Unió Europea vol promoure la desinstitucionalització de l’atenció social amb l’objectiu de permetre que les persones romanguin a casa seva i en el seu entorn habitual durant el màxim temps possible. Això no implica reduir l’acompanyament de les entitats socials, sinó que aquestes passin a enfocar-se més en els entorns comunitaris.

L’acte ha estat inaugurat pel conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, el director de l’Instituto Nacional de Mayores y Servicios Sociales del Ministerio de Derechos Sociales, Luis Alberto Barriga, i el president del Consell de la European Social Network, Christian Fillet. El conseller Campuzano ha destacat els reptes compartits d’Europa, com l’envelliment de la població, la baixa natalitat i els problemes socials cada cop més complexos. Ha subratllat la importància de coordinar les accions dels serveis socials amb les polítiques d’educació, salut i protecció social. I també ha defensat el tercer sector social “com un generador de l’acció comunitària” i ha cridat a una revisió de la perspectiva sobre la despesa en polítiques socials, destacant la seva importància com a inversió.

Taules d’experts de diferents nivells d’intervenció

Cada taula rodona ha comptat amb experts de diferents nivells d’intervenció, des de primeres persones que han sigut usuàries dels sistemes de protecció social, persones acadèmiques, de l’administració pública o que estan al capdavant d’entitats socials. En aquest mateix sentit de la necessitat de més participació, s’ha referit la directora general de Diversitat Familiar i Serveis Socials del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, Patrícia Bezunartea, que ha assenyalat el repte de la construcció des del col·lectiu com a requisit per a generar respostes eficaces.

La European Social Network organitza aquest seminari a Barcelona per promoure més l’atenció comunitària a tota Europa, amb motiu del semestre de la Presidència espanyola de la Unió Europea i amb el suport del govern de la Generalitat.