Biografia

Sant Joan de Déu és considerat com un dels precursors de la infermeria moderna i és el patró d’aquesta professió.

Image Alt

El fundador de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu va ser un innovador en el seu temps en l’àmbit assistencial, però també en l’àmbit de l’organització: separant als malalts per malalties i atenent-los de manera integral i amb una visió humanitzada de les cures, centrant les seves accions amb una visió integral sense oblidar que rere d’una malaltia hi ha una persona.

Image Alt

Aquesta manera d’atendre els malalts i necessitats sorgeix després del seu episodi de conversió religiosa. Després de sentir predicar a Joan d’Àvila, pateix tal commoció espiritual que comença a cridar fins que el prenen per boig i és ingressat a l’Hospital Real on pateix el tracte que en aquella època es dona a les persones alienades: cel·les fosques, emmanillats, tractats amb assots, banys per sorpresa, exorcismes o cadenes.

Image Alt

Durant el seu tancament pren consciència de la seva missió: “Iesu-Crist em doni temps i gràcia per tenir un hospital on pugui recollir els pobres desemparats i mancats de judici i servir-los com jo desitjo”.

Image Alt

Després de sortir de l’hospital es posa sota la direcció espiritual del Mestre Joan d’Àvila i inicia el seu procés de formació viatjant a Baeza i a Guadalupe, on rep formació en infermeria a l’Hospital General de l’Orde dels Jerònims, una de les millors escoles d’infermeria i farmàcia que existia en aquella època a la meitat sud de la península.

Image Alt

Després d’aquesta peregrinació torna a Granada on, entre 1538-1539, Joan de Déu va fundar el seu primer hospital, revolucionari per a la seva època pel tracte i calor humana que els malalts rebien de Joan i els seus companys. Era un hospital pioner en l’activitat assistencial, ja que va ser el primer a separar als pacients segons el tipus de malaltia que patien i va destinar un llit per a cada malalt. 

Image Alt

Joan Ciutat va néixer l’any 1495 en un petit poble portuguès: Montemor o Novo, a la regió de l’Alentejo. Fins als quaranta anys va viure diverses aventures i va exercir diversos oficis: pastor, soldat, paleta i llibreter. Mor el 8 de març de 1550.

Image Alt

El 1886 va ser proclamat Patró dels Hospitals i dels Malalts. El 1930, Patró dels Infermers i de les seves Associacions. A més, és Patró del Cos de Bombers per la seva actuació durant l’extinció d’un incendi declarat a l’Hospital Real de Granada, del qual va aconseguir treure il·lesos als malalts que es trobaven en el seu interior.

Coneix més a Sant Joan de Déu

SOLIDARITAT

Ens ajudes a ajudar?


La teva ajuda es presta des dels 80 centres de Sant Joan de Déu repartits per la geografia espanyola, i per això, et demanem que ens facilitis el teu codi postal, per poder remetre’t a l’Obra Social més propera a la teva zona.