L’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona i Microsoft col·laboren en la creació d’un Laboratori d’IA pel desenvolupament de projectes de salut digital

31 October 2023

El Hospital Sant Joan de Déu Barcelona ha arribat a un acord de col·laboració amb Microsoft per avaluar la posada en marxa de projectes de recerca, desenvolupament i innovació, relacionats amb l’aplicació de la Intel·ligència Artificial (IA) i IA Generativa en l’àmbit de la Salut.

L’acord, que ha estat signat a Barcelona pel director gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu, Manel del Castillo, i el president de Microsoft España, Alberto Granados, té com a objectiu impulsar la innovació en el sector de la salut mitjançant tecnologies avançades com la IA, millorar l’atenció als pacients i accelerar la investigació mèdica per promoure la prevenció, el diagnòstic i el tractament de les malalties.

En paraules de Manel del Castillo, director gerent del centre, “la intel·ligència artificial generativa és una tendència imparable i el nostre hospital està començant a explorar-la en benefici dels pacients, els professionals i el sistema de salut, sempre seguint criteris ètics, de seguretat i de bones pràctiques”.

Per la seva part, el president de Microsoft España, Alberto Granados, assenyala que “treballarem en la identificació de projectes conjunts on l’aplicació de la IA i la IA Generativa ajudi els professionals sanitaris a fer diagnòstics i plans de tractament més precisos, a més de promoure una atenció mèdica més predictiva i proactiva, en desenvolupar millors recomanacions d’atenció preventiva per als pacients.”

En aquest sentit, cal indicar que l‟Hospital ha creat una comissió multidisciplinària per vetllar per l’ús responsable de la IA Generativa.

L’acord busca identificar projectes conjunts que utilitzin la IA i la IA Generativa per realitzar diagnòstics i tractaments més precisos, millorar l’atenció mèdica i desenvolupar recomanacions d’atenció preventiva.

El compromís també inclou la implementació d’eines de IA per millorar l’educació dels pacients i promoure hàbits saludables. S’explorarà l’aplicació de la IA en projectes d’investigació científica i es crearà un laboratori de projectes de IA per al sector de la salut.

Tots els projectes es desenvoluparan seguint principis d’ús responsable de la IA i garantint la privadesa i seguretat de les dades dels pacients. Microsoft es compromet a mantenir la sobirania digital de les dades a la Unió Europea.