La plataforma SOM Salud Mental 360º, iniciativa impulsada per centres de l’Orde Hospitalàri de Sant Joan de Déu a Catalunya, posa en marxa el seu vuitè portal temàtic dedicat, en aquesta ocasió, a la conducta autolesiva.
L’autolesió no suïcida (ANS) és un acte conscient i deliberat d’autoinfligir-se mal en alguna part del teixit corporal de forma directe: talls, cremades, rascades, mossegades, cops, etc., que actua com a mecanisme per fer front a algun problema o dificultat. Els estudis poblacionals mostren que entre un 9 i un 11% de les persones joves i fins a un 3% de les adultes compleixen criteris diagnòstics per a les autolesions no suïcides repetides. I en la població amb problemes de salut mental, un 60% poden aparèixer associades a qualsevol diagnòstic psiquiàtric, amb una prevalença més alta dels trastorns de la conducta alimentària, per a persones menors de 18 anys, i dels trastorns de personalitat, en persones més grans de 18 anys, especialment el trastorn límit de la personalitat.
El 26,8% dels infants catalans de 11 a 18 s’han autolesionat alguna vegada
A Catalunya, el 26,8% dels infants de 11 a 18 s’han autolesionat alguna vegada, segons dades de l’enquesta del 2022 dels departaments de Salut i Educació feta a 270.000 alumnes de 1.900 centres. Es tracta d’un mecanisme d’alliberament de malestar emocional que incrementa entre els més joves i que cal conèixer per tenir eines de prevenció i de gestió tant a les llars com a les escoles.
En aquest portal temàtic es vol abordar el coneixement sobre aquesta conducta per ajudar a entendre els factors de risc i de protecció, detectar senyals d’alarma, saber què fer quan es detecten i desterrar els mites més comuns. S’hi podran trobar les preguntes més freqüents, articles de fons, consells i pautes, testimoniatges i altres formats, com ara preguntes a l’expert o trobades digitals. Aquest espai està coordinat pel Grup d’Estudi i Tractament de l’Autolesió (GRETA), que agrupa a professionals de la salut mental infantojuvenil i d’adults de diferents hospitals de Catalunya.
SOM Salut Mental 360º, que te més de 50 mil usuaris mensuals, ha publicat ja 8 portals temàtics: trastorns de la conducta alimentària (TCA), trastorns de l’espectre de l’autisme (TEA), trastorns depressius, psicosi, trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH), la prevenció del suïcidi, l’ús saludable de les pantalles i addiccions comportamentals i, ara, el de conducta autolesiva.