SOM Salud Mental 360º llança un portal sobre conducta autolesiva

23 May 2023

La plataforma SOM Salud Mental 360º, iniciativa impulsada per centres de l’Orde Hospitalàri de Sant Joan de Déu a Catalunya, posa en marxa el seu vuitè portal temàtic dedicat, en aquesta ocasió, a la conducta autolesiva.

L’autolesió no suïcida (ANS) és un acte conscient i deliberat d’autoinfligir-se mal en alguna part del teixit corporal de forma directe: talls, cremades, rascades, mossegades, cops, etc., que actua com a mecanisme per fer front a algun problema o dificultat. Els estudis poblacionals mostren que entre un 9 i un 11% de les persones joves i fins a un 3% de les adultes compleixen criteris diagnòstics per a les autolesions no suïcides repetides. I en la població amb problemes de salut mental, un 60% poden aparèixer associades a qualsevol diagnòstic psiquiàtric, amb una prevalença més alta dels trastorns de la conducta alimentària, per a persones menors de 18 anys, i dels trastorns de personalitat, en persones més grans de 18 anys, especialment el trastorn límit de la personalitat.

El 26,8% dels infants catalans de 11 a 18 s’han autolesionat alguna vegada

A Catalunya, el 26,8% dels infants de 11 a 18 s’han autolesionat alguna vegada, segons dades de l’enquesta del 2022 dels departaments de Salut i Educació feta a 270.000 alumnes de 1.900 centres. Es tracta d’un mecanisme d’alliberament de malestar emocional que incrementa entre els més joves i que cal conèixer per tenir eines de prevenció i de gestió tant a les llars com a les escoles.

En aquest portal temàtic es vol abordar el coneixement sobre aquesta conducta per ajudar a entendre els factors de risc i de protecció, detectar senyals d’alarma, saber què fer quan es detecten i desterrar els mites més comuns. S’hi podran trobar les preguntes més freqüents, articles de fons, consells i pautes, testimoniatges i altres formats, com ara preguntes a l’expert o trobades digitals. Aquest espai està coordinat pel Grup d’Estudi i Tractament de l’Autolesió (GRETA), que agrupa a professionals de la salut mental infantojuvenil i d’adults de diferents hospitals de Catalunya.

SOM Salut Mental 360º, que te més de 50 mil usuaris mensuals, ha publicat ja 8 portals temàtics: trastorns de la conducta alimentària (TCA), trastorns de l’espectre de l’autisme (TEA), trastorns depressius, psicosi, trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH), la prevenció del suïcidi, l’ús saludable de les pantalles i addiccions comportamentals i, ara, el de conducta autolesiva.