Manresa agraeix a Sant Joan de Déu la tasca assistencial i social realitzada a l’hospital durant 90 anys

24 February 2023

Els Germans de Sant Joan de Déu van rebre a Manresa un sentit homenatge en reconeixement a la tasca feta durant 90 anys a l’Hospital Sant Joan de Déu de la ciutat. A més, s’ha inaugurat al vestíbul de l’hospital, de la Fundació Althaia, una exposició permanent que recull les diferents transformacions que ha viscut el centre sanitari des que va obrir les portes el 1932 fins a l’actualitat. L’exposició posa en valor la tasca tant assistencial com social realitzada per professionals de la sanitat i la societat civil a través del voluntariat, i també pels Germans que han estat presents durant 9 dècades seguint valors com el compromís, la generositat i l’hospitalitat.

El Sanatori de Sant Joan de Déu va començar a operar el 1932 gràcies a la generosa donació de Francesc March Muntada, un comerciant de Manresa. Al seu testament va deixar una part de la seva fortuna per establir un asil que atengués nens necessitats. En conèixer el compromís i els valors dels Germans de Sant Joan de Déu, va deixar escrit al seu testament que ells haurien d’encarregar-se de la seva gestió. Inicialment, el sanatori es va concebre com a centre d’atenció infantil, però al llarg dels anys, l’equipament s’ha anat expandint i adaptant a les necessitats i als canvis a la societat.

Actualment, Sant Joan de Déu de Manresa és un hospital d’avantguarda, equipat amb tecnologia moderna i reconegut com una institució de referència al sistema sanitari català. Comprèn la major part de l’atenció especialitzada hospitalària a les comarques centrals, gràcies a les transformacions que ha experimentat i al suport de diverses persones i institucions, entre les quals hi ha l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu.

Durant 89 anys, des del 1932 fins al 2021, la comunitat de Germans de Sant Joan de Déu ha estat present físicament a l’hospital, sent un dels membres fundadors de la Fundació Althaia i formant part del seu Patronat fins al 2022.

Nous reptes

Al llarg dels anys, la governança de la institució que ha gestionat l’hospital ha canviat en funció de la realitat social del moment. La modificació dels estatuts d’Althaia aprovada l’any passat suposa una vinculació nova i diferent entre la Fundació i l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu.


Les dues institucions han buscat la manera d’establir nous vincles que permetin preservar projectes i àmbits de treball fomentant els valors i l’hospitalitat que s’han desenvolupat fruit de la relació entre les dues organitzacions.


En aquest sentit, es manté la coordinació i el suport mutu al voluntariat, l’acció social, la solidaritat, la cooperació internacional i l’atenció espiritual. A més, l’Orde Hospitari de Sant Joan de Déu serà present al nou Consell Consultiu d’Althaia, amb les figures del Gmà. Joaquim Erra, conseller general, i Manel del Castillo, director gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona.