La directora general de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya visita el nou centre de Sant Joan de Déu Serveis Socials per a dones grans sense llar

19 April 2024

La directora general de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya, Mireia Vall, ha visitat la Casa AVIDI, acompanyament per una vida digna, de Calella (Barcelona), durant una jornada de portes obertes. Es tracta d’un espai creat en aliança per l’Associació de Promoció de la Dona Treballadora de la Congregació de les Filles de Sant Josep i Sant Joan de Déu Serveis Socials per acompanyar dones grans en situació de sensellarisme.

En l’acte de portes obertes, al qual hi han assistit una setantena de persones provinents de les institucions que han donat suport al projecte, entitats del sector de Calella i d’arreu de Catalunya així com ciutadans de Calella, ha participat també Marc Simón, subdirector general de la Fundació Bancària “la Caixa” i Marc Buch, alcalde de Calella. Els assistents han visitat els diferents espais de la casa: habitacions individuals, menjador, cuina, sala d’estar i terrasses, acompanyades de les dones que hi viuen a la casa.


AVIDI forma part del Programa Malla, un ecosistema de protecció a la dona sense llar, que compta amb la implicació d’institucions públiques i entitats privades. Aquest espai es va posar en funcionament fa 4 mesos amb dones derivades principalment del CRI La Llavor i del Lloc de la dona. Actualment hi viuen onze dones i s’espera acollir-ne a quatre més en les properes setmanes, provinents de Calella i de la resta de la comarca.

Segons Salvador Maneu, director de Sant Joan de Déu Serveis Socials Barcelona, entitat impulsora del programa, «volem construir una aliança, perquè les aliances ens permeten incrementar l’impacte social de les nostres accions». Maneu ha instat les institucions i entitats presents a l’acte a «formar part de la resposta col·lectiva que mereix el sensellarisme femení. Tots podem formar part de la solució».

Amb AVIDI, les dones sense llar poden comptar amb una llar on viure, crear comunitat, combatre la soledat no desitjada, alhora que poden tenir el seu espai d’intimitat i de desenvolupament personal.

Charo Sillero, directora del Programa Malla, recorda que les dones en situació de sensellarisme «pateixen una triple discriminació: pel fet de ser dones, per haver estat, moltes d’elles, víctimes de violència i per trobar-se en situació de sensellar». Durant la seva intervenció, Sillero ha deixat entreveure l’establiment d’una línia formativa per fomentar la inserció laboral de les dones acompanyades a AVIDI, i també de la resta de la ciutadania de Calella i ha afegit «la clara voluntat de treballar amb i per a la comunitat propera».

Casa AVIDI de Caella Serveis Socials Sant Joan de Déu

Puri Rojo, responsable d’AVIDI i representant de l’Associació per a la Promoció de la Dona Treballadora, ha agraït a les persones assistents i les entitats representades «la implicació, col·laboració i suport incondicional en totes les propostes que se’ls plategen». Com a religiosa Filla de Sant Josep ha agraït a Sant Joan de Déu compartir una mateixa filosofia adreçada a la dignitat de les persones. Rojo ha posat en valor que AVIDI no sigui només una casa, sinó «que vagi més enllà des del desig de construir una llar». Ha agraït a les persones que en aquest moment estan vivint-hi la seva col·laboració i les ganes de construir una llar dia a dia.


La Casa AVIDI està impulsada per l’Associació per a la promoció de la dona treballadora, de la Congregació Filles de Sant Josep, juntament amb Sant Joan de Déu Serveis Socials Barcelona, que forma part de Sant Joan de Déu Província d’Espanya. Compta amb el suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, la Fundació “La Caixa”, l’Ajuntament de Calella, el Consell Comarcal del Maresme, i la Magic Line.