La Casa de Sofia, una alternativa a l’hospitalització convencional per a infants amb malalties cròniques, celebra dos anys

13 June 2024

Des que va començar la seva marxa, l’any 2022, aquest dispositiu de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona ha contribuït a la transformació de l’assistència del pacient pediàtric crònic complex i pal·liatiu.

La Casa de Sofia de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona és un centre pioner a Espanya que s’ha consolidat com a alternativa a l’hospitalització convencional, evitant l’ingrés en els casos no necessaris, després d’una estada a l’hospital o per a oferir suport assistencial a pacients en situació de malaltia avançada i final de vida com a alternativa al domicili.

Durant els més de dos anys d’activitat des de l’obertura, de mitjana, més del 75% dels pacients atesos procedien d’hospitalització i aproximadament un 10% procedien de casa o d’urgències. A més, la majoria dels pacients atesos en el centre, més del 87%, han tornat a casa després de l’ingrés.

La Casa de Sofia realitza la seva activitat en el marc de la Xarxa d’Atenció Pal·liativa Pediàtrica Integral (XAPPI), un projecte desenvolupat pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i format pels hospitals Sant Joan de Déu, Vall d’Hebron i Parc Taulí, entre altres.

Aquest centre també forma part del projecte Únicas que agrupa 25 hospitals nacionals, centres d’atenció primària i centres de recerca, amb l’objectiu de millorar l’atenció a pacients amb malalties minoritàries.

[Segueix llegint]