Dones vulnerables de Colòmbia es formen en el sector sanitari a través d’un projecte de cooperació

15 March 2023

La Fundació Juan Ciudad ONGD, en col·laboració amb la Fundación ISS ‘Una Sonrisa Más’ i l’entitat local Escuela para Auxiliares de Enfermería San Rafael, han posat en marxa un projecte de cooperació per ajudar a les dones de la regió de Soacha, Bogotà, a accedir a feines dignes del sector sanitari..

Aquest projecte sorgeix com a resultat d’un estudi realitzat per Sant Joan de Déu l’any 2020 en aquesta regió colombiana on se situa el Centre San Benito Menni. L’estudi va concloure que hi ha un gran interès entre les enquestades (34%) per formar-se en l’àmbit de la salut per al seu desenvolupament laboral, especialment en el marc de les necessitats d’atenció sanitàries derivades de la COVID-19.

Accedir a una titulació oficial

Per aconseguir aquest objectiu, s’impartirà un curs que seguirà els criteris oficials de formació a Colòmbia, utilitzant el model d’Educació per al Treball i el Desenvolupament Humà. Aquest curs se centrarà a impartir coneixements pràctics i competències personals. Es dividirà en dues parts: la primera consistirà en una formació teòrica i pràctica, amb rotacions en diferents clíniques; la segona part se centrarà en pràctiques professionals remunerades, la qual cosa permetrà a les dones adquirir experiència real en l’àmbit sanitari i millorar les seves habilitats laborals. D’aquesta manera, el curs proporcionarà a les dones les eines necessàries per accedir a treballs dignes en el sector sanitari.

Aquesta iniciativa ha estat possible gràcies a l’acord signat el desembre de 2022 entre les dues fundacions, amb l’objectiu d’impulsar un programa social que busca empoderar a persones vulnerables, especialment dones, de Soacha, Colòmbia, a través de la formació professional en el sector sanitari. El projecte compta amb un pressupost de 32.000 euros i té com a objectiu integrar 30 dones en el mercat laboral en els pròxims dos anys, mitjançant l’obtenció de la titulació de Tècnic Laboral en Auxiliar d’Infermeria. Això és un pas important en la creació de feines dignes en el sector sanitari i permetrà millorar la situació econòmica de les dones i contribuir a millorar la qualitat de l’atenció sanitària a la regió.

Compromís amb l’empoderament de la dona i la seva autonomia laboral i econòmica

En paraules d’Eulalia Devesa, directora de Responsabilitat Social Corporativa d’ISS Espanya, “aquest projecte està sent secundat per la nostra Fundació perquè les persones que hi treballenestan compromeses amb empoderar a dones en països en vies de desenvolupament perquè a través de la seva formació puguin accedir a una feina digna i, amb això, aconseguir l’autonomia laboral i econòmica necessàries per al seu progrés i el de les seves comunitats”.


Signatura de l’acord de col·laboració entre la Fundación ISS ‘Una Sonrisa Más’ i la Fundació Juan Ciudad ONGD.

En una línia similar, Gonzalo Sales, director de la Fundació Juan Ciudad ONGD, ha assenyalat que “les persones beneficiàries d’aquesta formació a Soacha són homes i dones vulnerables amb dificultats per a accedir a un treball remunerat. No obstant això, cal destacar que s’ha tingut en compte la perspectiva de gènere, sent les dones un col·lectiu més desfavorit”.