Amb el final del curs escolar es tanca també un nou curs del programa d’educació en valors #educaSJD. Un any més, els equips de sensibilització formats per persones usuàries i professionals dels centres assistencials de Sant Joan de Déu han acostat la realitat dels col·lectius atesos a través de xerrades en primera persona sobre sensellarisme, salut mental, discapacitat, persones grans i dependència, infància hospitalitzada i migració i refugi. Unes xerrades que afavoreixen el canvi de mirada dels i les joves i que són, en molts casos, la llavor de projectes d’implicació per part de l’alumnat que, entenent les necessitats dels col·lectius vulnerables, s’organitza per a millorar i transformar les seves vides.
Cada curs el programa impacta en uns 7.500 joves, d’uns 120 centres educatius, en 12 comunitats autònomes
Encara que l’abast del programa ha anat creixent, per a continuar difonent el programa entre el món educatiu, el pròxim curs #educaSJD compta amb un vídeo promocional on s’explicita l’esperit de la proposta educativa.
El programa, iniciat el 2008 en alguns territoris, ofereix als centres educatius de secundària, batxillerat, graus i universitat, l’oportunitat de sensibilitzar i mobilitzar als joves entorn de les realitats dels col·lectius que cuidem i acompanyem des de Sant Joan de Déu.
Més enllà de les xerrades, #educaSJD ofereix també projectes solidaris basats en la metodologia d’Aprenentatge servei, a través de quatre models possibles:
- Projectes SJD. L’alumnat desenvolupa projectes amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats concretes dels centres assistencials vinculats a Sant Joan de Déu.
- Projecte Altaveu. L’alumnat s’implica en la creació d’una campanya de sensibilització en l’entorn per a donar veu i visibilitzar les diferents realitats dels col·lectius en situació de vulnerabilitat i ajudar a trencar l’estigma que pesa sobre ells.
- Projecte Inclou Cultura. L’alumnat i les persones ateses en els centres ssistencials comparteixen experiències i activitats culturals o esportives, generant espais de convivència en un entorn normalitzat.
- Voluntariat ML. En aquelles ciutats en les quals es realitza la Magic Line, l’alumnat s’implica en la gran caminada solidària, ja sigui en tasques de voluntariat, en la creació i dinamització d’equips, o com a promotors de rutes o trams.
#educaSJD ofereix també als centres materials educatius per a treballar a l’aula totes aquestes realitats.
Si ets docent, i t’interessa que el teu centre educatiu participi en el programa, o desitges més informació sobre els recursos disponibles, escriu-nos a solidaridad.educa@sjd.es.