El projecte Futuro&Co., on participen tres centres de Sant Joan de Déu, seleccionat com ‘best practice’ per la Xarxa Europea d’Innovació per a la Inclusió

10 May 2023

El projecte Futuro&Co., on participen Sant Joan de Déu Serveis Socials Barcelona, Sant Joan de Déu València i l’Albergue San Juan de Dios de Madrid, ha estat seleccionat com ‘best practice’ per la Xarxa Europea d’Innovació per a la Inclusió, impulsada per Acción contra el Hambre. Futuro&Co. és un projecte innovador per a l’autonomia de joves en situació de sense llar on participen 9 entitats més liderades per Faciam i que es desenvolupa en 6 comunitats autònomes i 7 ciutats.

El sensellarisme juvenil a Espanya necessita una resposta innovadora

A l’Estat espanyol, més de 6.000 joves d’entre 18 i 29 anys es troben en situació de sensellarisme, el que representa més del 20% de la població en risc d’exclusió socio-residencial. Davant d’aquest realitat urgent, la Federación de Asociaciones y Centros de Ayuda a Marginados (FACIAM) ha llançat el projecte Futuro&Co. amb l’objectiu d’oferir una resposta innovadora a aquesta situació.

Malgrat ser una tendència cada cop més destacada, el sensellarisme juvenil segueix sent un gran desconegut per a gran part de la població al país. Per a la coordinadora del projecto a Sant Joan de Déu, Belén Aparicio, “aquest premi és el reconeixement a un any llarg de treball en l’elaboració i la implantació d’eines, per a crear metodologies innovadores, i així poder acompanyar als joves en situació d’exclusió socio-residencial, buscant suports i recursos per la seva desinstitucionalització per a poder gaudir d’una vida independent”.

Un enfocament innovador

La realitat del sensellarisme és un fenomen que sorgeix de la combinació de diferents factors. Per aquesta raó, el projecte s’enfoca a l’accés a l’habitatge, però no de manera exclusiva. Futuro&Co. també aborda com a eixos de treball la formació i el treball, la cura de la salut i la inclusió en la comunitat entre d’altres.

“El nostre acompanyament és horitzontal, i està centrat en la persona, sent la mateixa persona la qui te el control, l’elecció i la decisió en tot el que es refereix a la seva vida”, explica Belén Aparicio, i afegeix que “l’evolució dels joves participants al Futuro&Co està sent molt positiva, donat que estan adquirint totes aquelles eines per assolir les fites proposades”.

Amb aquest motiu, la Xarxa Europea d’Innovació per la Inclusió impulsada per Acción contra el Hambre, ha seleccionat Futuro&Co. com ‘best practice’ en matèria de treball inclusiu pels seu gran impacte i per la seva aportació innovadora al repte d’eradicar el sensellarisme juvenil a España.

Més informació d’aquest projecte, aquí.