L’Hospital Sant Joan de Déu Palma-Inca presenta el primer estimulador magnètic transcraneal de Balears

4 December 2023

En un esforç continu per oferir tractaments d’avantguarda en neurorehabilitació, l’Hospital Sant Joan de Déu de Palma, centre públic de referència en aquest àmbit a les Balears, ha presentat l’Estimulador Magnètic Transcranial Repetitiu Magstim Super Rapid2, el primer a les Balears. Aquest innovador dispositiu, valorat en 160.000 euros, es farà servir per mapejar i tractar accidents cerebrovasculars (AVC) mitjançant estimulació cerebral no invasiva.

El director gerent de l’Hospital Sant Joan de Déu de Palma-Inca, Dr. Joan Carulla, ha conduït la presentació juntament amb la cap del servei de Rehabilitació del centre, Dra. Susana Holub, a qui han assistit la consellera de Salut del govern balear, Manuela García, acompanyada pel director de l’Ib-Salut, Javier Ureña. Aquest esdeveniment també ha comptat amb la presència de la presidenta de la Fundació Barceló, Francisca Barceló, la donació de la qual ha fet possible l’adquisició d’aquest equip, únic a les Balears.

La Dra. Susana Holub ha explicat que l’estimulador magnètic no invasiu s’utilitzarà en pacients amb mobilitat afectada per ictus, depressió, dolor crònic i afàsia, i ha detallat que mitjançant polsos generats per una bobina electromagnètica al cuir cabellut, es crea un camp elèctric que estimula neurones, modula l’activitat de neurotransmissors i connecta circuits cerebrals.

El Dr. Joan Carulla ha destacat la importància d´aquesta adquisició, afirmant que “enforteix la posició de l´Hospital Sant Joan de Déu com a referent en neurorehabilitació a nivell autonòmic i nacional”. I ha assenyalat que “aquesta nova tecnologia contribuirà a millorar els resultats terapèutics, col·locant l’hospital a l’avantguarda de la implementació de tecnologies per al benefici dels pacients”.

La consellera de Salut, Manuela García, ha elogiat la iniciativa manifestant que “amb aquesta adquisició, la neurorehabilitació agafa pes a les Balears. Sant Joan de Déu ha tornat a demostrar que és un hospital innovador i sostenible i, amb això, fa un pas més a l’autonomia del pacient”.

Com a part de la presentació, es va dur a terme una demostració de l’Estimulador Magnètic Transcranial, destacant-ne el funcionament i el potencial impacte positiu en la qualitat de vida dels pacients atesos a l’hospital.