S’inaugura l’Àgora de la Ciència, un espai per a la divulgació científica, a l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona

5 May 2023

L’Institut de Recerca Sant Joan de Déu i l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona coordinen un projecte pioner en divulgació científica per a pacients i famílies

L’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona ha inaugurat un espai innovador de divulgació de la recerca i la innovació en pediatria, coordinat per l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu i el seu grup de recerca “Patients Engagement in Research” amb la participació de Begonya Nafria, Júlia Giner i Estibaliz Urarte. Aquesta iniciativa, anomenada L'”Àgora de la Ciència”, ofereix una experiència interactiva als pacients i les famílies per conèixer els projectes de recerca que es porten a terme sota el paraigua de l’IRSJD, promoure l’educació en ciència i fomentar la col·laboració dels pacients i les famílies en els projectes.

Profesionals del HSJD Barcelona i de l’Institut de recerca SJD que han fet possible el projecte de l’ “Ágora de la ciència”.

L’ “Àgora de la Ciència” es troba a l’accés de Consultes Externes i utilitza elements de realitat immersiva, vídeos i una dinàmica basada en el joc per presentar projectes de recerca i innovació en pediatria.

Així mateix, es vol destacar la importància de la col·laboració dels pacients i les famílies en la recerca, que sovint és la principal resposta per a patologies pediàtriques, des de les més comunes fins a les més rares. En diverses franges horàries, els voluntaris de l’Hospital Sant Joan de Déu estaran disponibles per ajudar les famílies que ho desitgin en la seva visita i exploració de la mostra interactiva.

Aquest projecte és fruit de l’interès de més de 200 famílies de pacients per a rebre més informació sobre els projectes i les línies d’investigació en pediatria mitjançant un espai expositiu interactiu i activitats complementàries amb la col·laboració dels professionals de la recerca. En aquest sentit, l’ “Àgora de la Ciència” és una resposta innovadora i necessària per a l’empoderament dels pacients i les famílies en la recerca pediàtrica.

La mostra inaugural està centrada en l’epilèpsia i els visitants podran conèixer com funciona el cervell i el sistema nerviós central, veure imatges que mostren què passa al cervell durant una crisi epilèptica i entendre com els equips de neurocirurgia mapegen les àrees cerebrals durant les cirurgies més complexes.