Sant Joan de Déu València explora el paper de les noves tecnologies en resposta a la falta d’habitatge

10 June 2024

Els experts asseguren que la tecnologia és fonamental per millorar la intervenció social mitjançant el monitoratge, l’avaluació i una atenció basada en l’evidència.


El centre d’innovació social i urbana Las Naves a València va acollir la Jornada sobre Tecnologia i Sensellarisme organitzades per Sant Joan de Déu València. Aquestes jornades han destacat la importància de la tecnologia en la intervenció social i la lluita contra l’exclusió residencial, enfocant-se en les limitacions i potencialitats de la Intel·ligència Artificial amb finalitats socials.

Amb un enfocament basat en l’evidència, es van presentar experiències d’implementació tecnològica a Europa i a Espanya. Les jornades van incloure sessions informatives sobre polítiques d’intervenció, estudis de casos i aplicacions tecnològiques en el monitoratge i anàlisi de dades complexes.

El coordinador de Sant Joan de Déu València, Juan Manuel Rodilla, va destacar la complexitat del sensellarisme i els perfils emergents, com ara famílies monoparentals femenines i joves. Va subratllar la necessitat de dotar el sector social amb eines efectives per assegurar l’accés a l’habitatge adequat per a cada perfil afectat.

Per part seva, la directora de Sant Joan de Déu València, Isabel Tortajada, i el director general d’Inclusió i Cooperació de la Generalitat Valenciana, Pedro Carceller, que van obrir la trobada, van ressaltar la col·laboració amb les administracions públiques i l’impuls del tercer sector.

També va prendre part, virtualment, la directora general del Ministeri de Drets Socials, Patricia Bezunartea, que va emfatitzar sobre la prevenció del sensellarisme i la necessitat d’una recerca basada en l’evidència i ben finançada.

Quant a la participació del coordinador de l’àmbit social de Sant Joan de Déu Espanya, Salvador Maneu, va servir per informar sobre un ambiciós projecte en el qual està treballant l’Orde Hospitalària: una plataforma de dades digital compartida pels centres socials SJD d’Espanya.

Les jornades van oferir un espai per explorar les oportunitats que la tecnologia i la innovació brinden en la lluita contra el sensellarisme i per anunciar el segon Congrés d’Inclusió Residencial, que se celebrarà a València de l’11 al 13 de setembre.