Sant Joan de Déu reforça el seu compromís amb les persones refugiades amb la millora d’espais que fomenten la seva autonomia

25 June 2024

La Llar Sant Joan de Déu de Manresa, centre gestionat per la Fundació Germà Tomàs Canet de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu i dedicat a programes per a persones en situació de vulnerabilitat, ha inaugurat nous espais després d’una extensa reforma duta a terme els últims mesos.

El canvi més significatiu rau en la transició d’un model residencial de dormitoris amb espais comuns a un sistema d’apartaments individuals per a les persones ateses en el Programa d’Atenció a Persones Refugiades. Aquesta transformació busca fomentar l’autonomia, millorar la comoditat i fer que les persones esdevinguin protagonistes del seu procés de recuperació.

Amb la remodelació, la Llar Sant Joan de Déu s’estableix com un referent a la Catalunya Central per a l’atenció personalitzada i la inclusió social. Els nous espais han estat dissenyats per ser acollidors i confortables, permetent a les persones ateses sentir-se tranquil·les, respectades i acollides.

L’organització anterior de la Llar es basava en dormitoris i serveis comuns com menjador i bugaderia, la qual cosa limitava l’autonomia de les persones i famílies acollides. Ara, s’han creat apartaments amb banys i cuina, de diferents mides, que permeten a les famílies viure com ho farien en un pis convencional, organitzant elles mateixes el seu ritme de vida.

La reforma ha inclòs la creació de 9 apartaments d’una habitació, 2 de dues habitacions i 2 de tres habitacions, a més d’una bugaderia d’autoservei. Es mantenen alguns dormitoris amb serveis comuns que es reformaran en una segona fase.

Les obres també han millorat la sostenibilitat i eficiència energètica de l’edifici. S’han substituït les finestres, s’han instal·lat plaques fotovoltaiques a la teulada i s’ha posat en marxa un sistema de climatització per aerotèrmia. També s’han pres mesures per millorar l’accessibilitat del centre.

En un futur pròxim, els jardins de l’edifici, que inclouen zones verdes i un parc infantil, s’obriran al barri per facilitar la interrelació de les persones residents amb el veïnat i afavorir la seva integració social.

La inversió total d’aquesta reforma ascendeix a gairebé dos milions d’euros, que provenen majoritàriament dels Fons Europeus Next Generation i del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya; de fons propis de l’Orde Hospitalari Sant Joan de Déu i d’altres entitats finançadores.

D’altra banda, la Fundació Germà Tomàs Canet ha obert una nova casa d’acollida a Sant Just Desvern, amb 20 places destinades a famílies monomarentals del Programa d’Atenció a Persones Refugiades. La casa ofereix un entorn confortable amb espais oberts, jardí, instal·lacions reformades i habitacions àmplies i lluminoses, promovent el benestar i cura de les persones acollides, en línia amb el valor d’Hospitalitat que guia el treball de l’Orde.

L’any passat, la Fundació Germà Tomàs Canet va atendre un total de 422 persones refugiades, subratllant el seu compromís continu amb l’acollida i l’acompanyament de persones que han hagut d’abandonar els seus països d’origen a causa de conflictes armats, crisis humanitàries i/o persecució.

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional de les Persones Refugiades, la Fundació Germà Tomàs Canet celebra una jornada amb el lema Fem Refugi per reflexionar sobre com millorar l’acollida i quins reptes es plantegen aquestes persones. D’aquesta manera referma la seva dedicació a l’atenció de les persones refugiades, destacant la importància d’oferir espais segurs i dignes per a aquelles persones que es veuen obligades a deixar les seves llars.

Visita institucional per a presentar la reforma

La reforma s’ha presentat en una visita institucional en la qual han participat representants de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Manresa.

La directora de la Fundació Germà Tomàs Canet, Anna M. Prats, ha dit que el nou espai “és un pas endavant que permetrà oferir un millor acompanyament a les persones acollides”. El director territorial de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, Emili Bargalló, ha destacat que el projecte posa al centre el concepte d’hospitalitat, al voltant del qual es desplega tota la feina que duu a terme l’Orde.

Per part de la Generalitat de Catalunya estaven presents Mireia Vall, directora general de Serveis Socials, que ha posat de relleu els recursos de què disposa Manresa per a l’atenció a persones vulnerables i ha dit que la ciutat “és un exemple de lideratge en aquest sentit”, i Eunice Romero, directora general de Migracions, Refugi i Antiracisme, que ha assenyalat que “és important celebrar aquest nou equipament en un moment en què el context no acompanya”.

L’alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha afegit que el projecte “encaixa amb els valors que tenim com a ciutat, som una ciutat acollidora”. Ha tancat el torn de parlaments el president de la Fundació Germà Tomàs Canet i coordinador de l’àmbit social de Sant Joan de Déu Espanya, Salvador Maneu, que ha finalitzat amb la importància de “humanitzar els espais i posar-los al servei de les persones”.

Durant els pròxims dies les primeres famílies s’instal·laran als nous espais.

(d’esq. a dreta): Mariona Homs, regidora Drets Socials de l’Ajuntament de Manresa: Emili Bargalló, director territorial SJD; Eunice Romero, directora general de Migracions, Refugi i Antiracisme de la Generalitat de Catalunya; Marc Aloy, alcalde de Manresa; Salvador Maneu, responsable área social SJD Espanya; Anna M: Prats, directora Fundació Germà Tomàs Canet i Mireia Vall, directora general de Serveis Socials de Generalitat de Catalunya.