Olga Wilson, artista ucraïnesa, agraeix a l’Hospital SJD de Palma l’acollida als refugiats

29 December 2022

L’artista internacional d’origen ucraïnès, Olga Wilson, agraeix a l’Hospital SJD de Palma la seva acollida als refugiats. L’Olga va sentir la necessitat d’expresar amb dibuixos els seus sentiments davant l’horror de la guerra, arran de l’invasió de Rússia sobre Ucraïna. Així va començar la seva sèria d’il·lustracions “Notes de guerra” que, aviat, es va viralitzar a xarxes socials. Llavors, moltes persones ucraïneses van decidir enviar fotos dels seus familiars morts en el conflicte per a que els dibuixés. “Cada il·lustració és una història de vida diferent que continua malgrat la mort”, ha afirmat la pròpia artista.

Als inicis del conflicte, l’Olga Wilson va conéixer l’Alina Lytvychuk, una refugiada ucraïnesa que va ser acollida a l’Hospital Sant Joan de Déu de Palma (Balears) a finals del passar mes de març, juntament amb d’altres dones i nens que van fugir del país. L’amistat entre elles encara perdura, a més l’Alina va estrènyer els llaços amb l’hospital, i ara és voluntària al departament de Comunicació.

D’esq a dreta: l’Alina Lytvynchuk amb la seva filla, la consellera d’Afers Socials del Govern Illes Balears, Fina Santiago, i el gerent de l’Hospital SJD, Dr. Joan Carulla amb il·lustracions de l’Olga Wilson, de fons.

Així es va idear l’exposició de ‘Notes de guerra’ que es va poder veure, durant el mes d’octubre, als tres centres de Sant Joan de Déu a l’illa: el Hospital SJD i el Centro de Rehabilitación a Palma, i l’Hospital SJD a Inca. A més a més, la pròpia Olga Wilson ha regalat una obra on apareix Sant Joan de Déu i l’hospital, en agraïment a l’ajuda oferta a les persones refugiades d’Ucraïna. Això ha esat possible gràcies a l’Alina Lytvynchuk, nexe d’unió entre el centre i l’artista.

El lliurament de l’obra, que va tenir lloc el 20 de desembre, va ser un moment molt especial i simbòlic, perquè representa la importància dels valors de la solidaritat i l’hospitalitat, així com el compromís amb l’esperança i la pau entre persones, institucioons i països. El quadre va ser lliurat per l’Alina Lytvynchuk i va ser recollit pel gerent del centre, dr. Joan Carulla i pel germà superior, Felipe Romanos.

Per altra banda, les families refugiades ucraïneses que van ser acollides a l’Hospital SJD de Palma a la primavera, durant el primer període d’emergència, han trobat un nou lloc de residència per la seva estada al nostre país, que es preveu llarga fins que no acabi la guerra. Gràcies a la Creu Roja, que coordina aquest dispositiu, el passat 1 de novembre, les families es van traslladar a un hotel a Mallorca.

L’alcalde d’Inca, Virgilio Moreno, al centre, i la delegada de Salut del seu ajuntament, Antonia María Sabater, segona por la esq., amb membres de l’Hospital SJD

A la resta de l’estat, l’Orde Hospitalari te en marxa des de 2017 un Programa d’Acollida i Protecció Internacional a centres de Sant Joan de Déu en diferents ciutats. El seu objectiu és acollir i afavorir la integració social i laborarl de persones que han hagut de marxar del seus països per la violència o els conflictes armats.

Aquest programa, que acull a personbes de més de 20 nacionalitats diferents, entre elles ucraïnesa, està coordinats pel Sistema d’Acollida del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions.