Sant Joan de Déu València presenta els resultats del projecte Futuro&Co sobre sensellarisme juvenil  

27 May 2024
L’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu és una de les organitzacions que integren el projecte per a fomentar l’autonomia de les persones joves en situació de sensellarisme a través dels seus centres Sant Joan de Déu València, Sant Joan de Déu Serveis Socials Barcelona i els albergs San Juan de Dios i Santa María de la Paz en Madrid.

El passat 22 de maig es va realitzar l’acte de presentació de resultats del projecte d’innovació social que aposta pel futur dels joves en risc d’exclusió social Futuro&Co a València, organitzat per Sant Joan de Déu València, entitat pertanyent a la Xarxa FACIAM.

La jornada va comptar amb diferents ponències amb les quals els assistents van poder conèixer el projecte des dels seus inicis, així com les noves eines, els resultats i impacte de noves metodologies d’intervenció social i les experiències professionals amb els i les joves de Futuro&Co.

Isabel Tortajada, directora de SJD València, va ser la responsable d’inaugurar l’acte, destacant la importància de la col·laboració i l’esforç conjunt dins de la Xarxa FACIAM, executora del projecte i a la qual pertany l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, per combatre l’exclusió socio residencial que afecta milers de joves al nostre país. Després d’ella, Ana Gómez, coordinadora de Futuro&Co., va presentar els diversos recursos nascuts des del projecte.

El doctor Esteban Sánchez Moreno de l’Instituto Universitario de Desarrollo y Cooperación de la Universidad Complutense de Madrid va presentar les conclusions recollides en l’informe d’avaluació de resultats elaborat per aquest centre de recerca. Esteban va destacar alguns dels indicadors clau que constitueixen l’eix del que és Futuro&Co., aquells que, precisament, el diferencien d’altres models d’intervenció social, com són el dret a la comunitat, el suport social i els índexs de soledat.

“Un element fonamental perquè l’habitatge funcioni és la comunitat. El percentatge de nois i noies que, a l’inici del programa, van afirmar no tenir a ningú a qui recórrer, es va reduir dràsticament al final d’aquest”. La soledat, va concloure Esteban, és un indicador clau de l’exclusió social.

L’esdeveniment es va tancar amb la intervenció de Juan Manuel Rodilla, coordinador de l’àrea d’atenció a persones i innovació a SJD València, que va exposar les conclusions i propostes de treball des del centre SJD València per a continuar avançant en la lluita contra el sensellarisme juvenil mitjançant un enfocament centrat en les capacitats de les persones joves, un sistema de suports personalitzats i la participació en la comunitat. “Futuro&Co. ens ha ofert la possibilitat de trencar amb algunes creences que teníem, així com d’explorar altres noves. Això ens ha portat a un espai inigualable d’oportunitats i d’aprenentatge,” va destacar Rodilla.

Sobre Futuro&Co.

Futuro&Co. és un projecte finançat amb fons Next Generation de la Unió Europea present en sis comunitats autònomes i en set ciutats que està executat per la xarxa FACIAM, composta per 11 organitzacions entre les quals es troba l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu a través de la que participen quatre dels seus centres: Sant Joan de Déu València, Sant Joan de Déu Serveis Socials Barcelona i els albergs San Juan de Dios i Santa María de la Paz a Madrid.

A més, compta amb el suport actiu de l’Instituto Universitario de Desarrollo y Cooperación de la Universidad Complutense de Madrid.

L’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu aporta dècades de coneixement en el camp del sensellarisme a aquest projecte de caràcter nacional assentat en la importància dels vincles i el dret a l’habitatge com a eix principal, no sols com un sostre, sinó com un taller on trobar eines per a construir el futur.