Sant Joan de Déu segueix ajudant a families i veïns d’Ucraïna

27 January 2023

La situació a Ucraïna continua sent complicada. A Drohobych, a l’oest del país, els Germans de Sant Joan de Déu mantenen la seva activitat social i sanitària enfocada en les persones grans i en situació de dependència. A més a més, des del començament del conflicte bèl·lic, els germans també brinden suport humanitari a milers de refugiats que han fugit de la guerra.

Actualment, Sant Joan de Déu brinda atenció domiciliària a 450 persones en situació de vulnerabilitat a Drohobych. Els germans visiten aquestes persones de forma periòdica, ajudant-les en les tasques de la vida quotidiana i en la medicació que necessiten. A més a més, dos vegades per setmana, la parròquia reparteix centenars de paquets amb aliments i productes d’higiene a famílies refugiades, moltes de les quals tenen cura de diversos nens i no tenen cap tipus de suport.

Aquesta ajuda és possible gràcies a la campanya internacional de recollida de fons de Sant Joan de Déu, coordinada per Juan Ciudad ONGD a Espanya. En la darrera reunió de la Comissió d’Emergència de Sant Joan de Déu per a l’Ajuda a Ucraïna, el germà Pawel Kulka va explicar que “el transport de l’ajuda es realitza des de Polònia i requereix molta organització i gestió, però funciona bé i estem poder portar el que es necessita”.

Furgoneta trasladando ayuda de San Juan de Dios. En la imagen, el Hno. Pawel-Kulka y el superior de Drohobich, Hno. Lawrence Iwanczuck.
Furgoneta que transporta l’ajuda de Sant Joan de Déu. A la imatge, el germà Pawel Kulka i el superior de Drohobych, germà. Lawrence Iwanczuck.

El Hno. Pawel Kulka també va explicar que cada transport inclou una mica més d’una tonelada de pes, i en els darrers enviaments realitzats a desembre i gener es van portar aliments, roba d’abric, generadors d’electricitat i estufes. Això va permetre que durant les festes de Nadal, els Germans de Drohobych hagin pogut continuar amb la distribució d’ajuda, que també inclou alguns col·legis i un orfenat on s’allotgen centenars de dones i menors refugiats.

D’altra banda, degut a que la falta d’electricitat és un dels problemes més greus que pateixen des de fa setmanes, els germans conjuntament amb el pare Miroslaw Lech de la Parròquia de Sant Bartomeu Apòstol han habilitat la torre de l’edifici com a espai de descans per veïns i refugiats. Després de dotar el lloc de calefacció i electricitat -gràcies als generadors que s’han pogut comprar i portar amb les donacions-, centenars de persones acuden durant el dia a descansar i escalfar-se, prendre un te i carregar els seus mòbils.

Paso de ayuda humanitaria.
Pas d’ajuda humanitària.

Aquestes Festes, a més, el Superior Provincial de la Província Polonesa de Sant Joan de Déu, el Hno. Francis Salezy Chmiel, va viatjar fins a Drohobych per compartir amb els germans les diferents celebracions. A Polònia, on l’Orde Hospitalària compta amb diversos centres socials i sanitaris, també es presta allotjament a més de 40 persones procedents d’Ucraïna, entre elles 20 nens i nenes, i se’ls ajuda amb la mantenció i gestions diverses, cobrint Sant Joan de Déu tots els costos.

De cara al futur els germans estan avaluant la possibilitat d’ampliar l’enviament d’ajuda a algunes ciutats que han estat destruïdes per l’exèrcit rus, ara retirat, a les que han tornat milers de ciutadans ucraïnesos. “En aquests llocs no hi ha res, així que aquestes persones necessiten de tot”, va afirmar el Hno. Pawel Kulka.

La reconstrucció del país serà lenta i llarga i necessita també del nostre suport.

Carretera hasta Drohobych
Carretera fins Drohobych