Catalunya compta amb la xarxa d’atenció a la salut mental penitenciària més evolucionada de tota Europa. Aquest model liderat per Sant Joan de Déu coordina equips interdisciplinaris altament especialitzats per a garantir la continuïtat de l’atenció integral i el dret de les persones a rebre el tractament més acurat pel seu trastorn mental en qualsevol entorn, sigui dins o fora d’un centre penitenciari.
La plataforma digital SOM Salut Mental 360º, impulsada per diferents centres de Sant Joan de Déu a Catalunya, explora al monogràfic “L’atenció en salut mental a persones privades de llibertat” com funciona aquest model a centres penitenciaris, centres de justícia per a joves i en l’entorn natural de la persona atesa, així com els desafiaments als quals s’enfronta.
A Catalunya s’ha desenvolupat un innovador model d’atenció a la salut mental adreçat a les persones privades de llibertat gràcies a l’acord assolit entre els Departaments de Justícia i Salut i al conveni subscrit l’any 2001 amb l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats d’atenció en aquest àmbit. Amb aquest canvi d’orientació en l’atenció, s’ha incidit en tres grans àrees: en primer lloc, s’ha passat a dependre del Departament de Salut de la Generalitat en lloc del Ministeri d’Interior, gràcies a la transferència de competències; en segon lloc, s’han reconvertit les antigues “infermeries” dels centres en noves Unitats de Salut altament especialitzades; i, en tercer lloc, s’ha abandonat el model paternalista i excloent a favor d’un model basat en la protecció dels drets humans i en la recuperació, amb un enfocament comunitari, integral i d’equitat.
El model que se segueix es basa en el paradigma de la recuperació, donar esperança i humanitzar els serveis. Es busca enfortir les capacitats pròpies i el desenvolupament de noves habilitats enfocades a millorar la qualitat de vida de les persones ateses. A més, es dota la persona d’eines que fomenten el respecte pels seus valors i preferències, i se centra l’atenció en la persona, amb l’objectiu de promoure el seu creixement holístic (biològic, psicològic, social i espiritual), deixant-los recuperar el control actiu de la seva vida i la seva independència.
S’aposta per un model basat en la protecció dels drets humans i la recuperació, amb un enfocament comunitari, integral i d’equitat
El model d’atenció s’ha estès a la població atesa pels serveis de salut mental dins del sistema de justícia juvenil, que presenta una elevada complexitat tant en l’àmbit clínic i familiar com social. A Catalunya, hi ha diferents serveis altament especialitzats que atenen els adolescents que presenten problemes de salut mental o addiccions mentre compleixen una mesura judicial. A més, s’han creat noves figures assistencials, com la infermera d’enllaç, que dona suport i acompanyament als joves i les seves famílies en coordinació amb els diferents professionals implicats per afavorir la continuïtat de cures integrals a la comunitat.
Monogràfic: L’atenció en salut mental a persones privades de llibertat
Amb l’objectiu d’explicar aquest model i com es treballa des dels equips interdisciplinaris, SOM Salud Mental 360º, ha publicat un monogràfic coordinat per Álvaro Muro, responsable dels serveis de psiquiatria penitenciària de Barcelona; Maria Ribas, adjunta a la direcció de salut mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i coordinadora clínica de la Unitat Terapèutica Educativa Els Til·lers del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, i Noemí del Prado, referent clínic de la Unitat Terapèutica del Centre Educatiu Els Til.lers.
En aquest monogràfic digital podeu consultar articles sobre com es va gestar el model d’atenció i la relació de la salut mental amb el propi entorn penitenciari. Diferents professionals reflexionen sobre l’acompanyament a les famílies, a la persona atesa en sortir del centre penitenciari i es posa atenció a l’estigma existent en els professionals de la salut. També es posa la mirada al model d’atenció en salut mental al sistema de justícia juvenil, on podem conèixer com treballen els equips d’educació social o d’atenció espiritual, a més del testimoni d’un jove actualment privat de llibertat, entre altres aspectes.
Aquest nou contingut en profunditat de SOM Salut Mental 360 està adreçat a professionals de l’àmbit de la salut i social, així com a entitats socials que treballen als àmbits de la justícia, els drets, la integració social i laboral i el voluntariat.