Sant Joan de Déu diversifica la seva ajuda a les persones refugiades davant l’avançament del conflicte a Ucraïna

10 Març 2023

Sant Joan de Déu ha prestat atenció a més 30.000 persones desplaçades mitjançant la distribució de medicines, aliments i abric. A més, ha gestionat allotjament, dinamitzat el temps de lleure dels infants i ha localitzat familiars en els llocs de destí. Aquests són només alguns apunts de la tasca que l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu està realitzant a Ucraïna des del centre SJD a Drohobich, gràcies a l’ajuda internacional que està rebent la Institució per ajudar a les persones refugiades de la guerra, i que es coordina des de Polònia.

El conflicte desfermat per Rússia a Ucraïna està ja en el segon any, i en ciutats com Bajmut, situada a l’est de Ucraïna, els combats s’han intensificat, i ha augmentat el nombre de persones desplaçades. Com a resultat, Sant Joan de Déu ha intensificat l’assistència que presta a persones vulnerables, segons ha explicat el Gmà. Pawel Kulka des de Polònia.

Daria, directora de l’escola-orfenat de Dolhe (Ucraïna), el mossèn de Drohobich i dos germans de Sant Joan de Déu el passat mes de febrer de 2023.

L’Orde Hospitalari està adaptant les ajudes a Ucraïna segons les noves necessitats derivades del conflicte. En aquest sentit, Sant Joan de Déu ha distribuït fins ara 500 unitats de bateries mòbils, així com desenes de generadors, cuines de gas i estufes de parafina, perquè els talls de llum són freqüents a la zona. La manca de subministrament elèctric és un dels problemes més grans als que fa front la població, juntament amb la manca d’aliments.

A Drohobich, a unes dues hores en cotxe des de la frontera amb Polonia, els quatre germans de Sant Joan de Déu, Gmà. Lawrence Iwanczuck (superior de la comunitat), Kazimierz, Jan Grande i Jonasz, continuen gestionant un centre social des d’on organitzen l’ajuda que donen a centenars de dones i infants que arriben exhausts cada setmana. A més d’allò més essencial, com menjar i roba d’abrigar, els ofereixen un espai on carregar els seus mòbils i tracten d’ajudar-los amb altres necessitats físiques i emocionals. D’altra banda, Sant Joan de Déu ha donat diversos vehicles a les autoritats per al trasllat de ferits i morts, entre ells dues ambulàncies i un cotxe fúnebre.

L’escola-orfenat de Dolhe, a la que dóna suport Sant Joan de Déu, acull prop de 80 nens i nenes que han fugit de la guerra, alguns d’ells han arribat sols perquè els seus pares han mort o s’han perdut en la fugida.


Aquesta intensa activitat es realitza en estreta col·laboració amb el pare Miroslaw Lech de la Parròquia de Sant Bartomeu Apòstol, a més d’altres entitats com Cáritas, el que ha permès ampliar el radi d’acció. Una bona mostra és el suport periòdic que es dóna als nens i adolescents acollits a l’escola-orfenat del poble de Dolhe, al sud de Leòpolis, així com la distribució de 4.000 kits infantils entre els nens i les nenes refugiats amb aliments i material de dibuix.

‘Emergència Ucraïna’, la campanya de l’Orde que ha mobilitzat una gran ajuda

Tota aquesta ajuda s’ha sufragat amb els fons rebuts a través de la campanya internacional de Sant Joan de Déu ‘Emergència a Ucraïna’, promoguda des del 4 de març de 2022, i que a l’Estat porta recaptats 402.000 euros. Una xifra assolida gràcies a la col·laboració de 900 persones i entitats donants, entre elles, 36 centres de Sant Joan de Déu.

Segons el director general de l’Orde a Espanya, Juan José Afonso, “acompanyar en el dolor i alleujar-lo més enllà de les fronteres està dins l’ADN de l’Orde. El que està passant a Ucraïna no només preocupa sinó que també commou i ens mou com institució que sempre està al costat de qui més suport necessita, independentment de banderes i creences, i més enllà de qualsevol divisió als mapes”. Per aquest motiu, la campanya iniciada per Sant Joan de Déu i coordinada des de Espanya conjuntament amb l’Oficina de Missions i Cooperació de la Cúria General, i la que s’han afegit centres de Portugal, França, Itàlia i d’altres països, te com objectiu acompanyar i alleujar en la mesura del possible a tota la població vulnerable que escapa de l’horror d’un conflicte armat.


Juan Ciudad ONGD, que coordina la campanya al nostre país, ha visitat dues vegades Drohobich, una ciutat on el flux de persones que fugen de la guerra és tan alt, que ha incrementat notablement la seva població i, amb ella, les seves necessitats. “La situació a Ucraïna va pitjor i per això des de Sant Joan de Déu hem de seguir compromesos amb el poble ucraïnès, tot i que encara no se sap quan acabarà guerra, després hi haurà un llarg període de reconstrucció”, va afirmar des de Drohobich el director de aquesta ONGD, Gonzalo Sales.

Durant la seva visita, Sales ha fet entrega d’un camió de bombers donat per l’Orde a la ciutat i ha estat acompanyat pel Superior Provincial d’Orde Hospitalari a Polònia i Ucraïna, Gmà. Francis Salezy, i el Gmà. Pawel Kulka, així com per el Gmà. Lawrence Iwanczuck. També s’ha reunit amb diverses autoritats locals que van agrair enormement l’ajuda que Sant Joan de Déu ofereix al poble ucraïnès. I han tingut l’oportunitat de visitar els dotze pisos nous construïts per a famílies refugiades, on Sant Joan de Déu col·labora proporcionant equipament sanitari i parament.

Actuació en l’escola-orfenat de Dolhe (Ucraïna)

Presentació a Drohobich del camió de bombers donat per l’Orde.

Repartiment setmanal d’aliments a la parròquia de Drohobich.


Acollida de refugiats ucraïnesos a Espanya

El primer any des del començament de la guerra a Ucraïna, Sant Joan de Déu ha acollit a diferents centres d’Espanya gairebé 430 persones refugiades, que inicialment, van ser ateses dins del Programa d’Emergència i, posteriorment, aquelles que ho van desitjar s’han unit al Programa d’Acollida i Protecció Internacional de l’Orde Hospitalari

Un programa que forma part del Sistema d’Acollida del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions que té com a objectiu acollir i afavorir la integració social i laboral de persones que han hagut de fugir dels països per la violència o els conflictes armats. Amb la inclusió d’aquestes persones ucraïneses, des del 2022 fins ara aquest programa de Sant Joan de Déu compta amb més de 900 persones acollides a 13 centres d’Espanya, de les quals més de la meitat són d’Ucraïna i la resta prové d’altres països d’Amèrica Llatina, Síria i Afganistan.


Agraïm la col·laboració de totes les persones i entitats que heu donat suport a la campanya ‘Emergència a Ucraïna”: Germanes Hospitalàries, Misioneras de Santo Domingo, Instituto Secular Obreras de la Cruz, Hermanas Misioneras Santa Teresita del Niño Jesús, Hermanas Auxiliadoras, Fundación Social Universal de Montilla, Fundación ADSIS, Fundació Glòria Soler Elias, SECPRE, Societat Coral La Unió de Cornellá, alumnos del Campus Docente y de Investigación en Ciencias de la Salud San Juan de Dios de Bormujos.