Usuaris del Parc Sanitari Sant Joan de Déu participen a la secció no oficial del Brain Film Fest amb 10 curtmetratges de creació pròpia

22 March 2024

Usuaris i professionals de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu han presentat una selecció de curtmetratges documentals de creació pròpia al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), com a part de la setena edició del Brain Film Fest. Aquests curtmetratges, dirigits per la cineasta Laura Álvarez, formen part del projecte Buscant la pròpia mirada i ofereixen una visió íntima i original de la vida quotidiana dels seus autors, connectant el públic amb les seves realitats i universos creatius.

Des dels problemes de memòria de l’Àgueda fins a la realitat paral·lela de l’Àlex, els curtmetratges mostren la crueltat emocional en retrats sincers i transparents. L’Àgueda i l’Àlex, usuaris de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, van explicar que el procés els havia enriquit personalment i els havia obert una porta a una manera nova d’expressar-se. Tots dos confien que el seu treball contribueixi en el procés de desestigmatització dels problemes de salut mental i impulsi altres persones en situacions similars a explorar al seu interior per millorar el procés de recuperació.

En total, es van rodar i van muntar dotze curtmetratges, dels quals se n’han publicat deu, disponibles a la plataforma Filmin. Aquest treball té com a objectiu fomentar el diàleg intern entre els usuaris a través del llenguatge cinematogràfic, facilitant així un procés de creació cultural comunitària des dels marges amb la implicació del teixit social i cultural dels més vulnerables.

La iniciativa també ha estat valuosa per als professionals del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu, ja que els proporciona una nova perspectiva sobre el procés de recuperació. Han observat que el cinema pot ser un mitjà acollidor i rehabilitador per a persones amb trastorns de salut mental.

[+ informació] [veure videos]