Hort de la Vila, una dècada innovant en l’atenció al sensellarisme

11 October 2023

En deu anys, el Centre Residencial d’Inclusió Hort de la Vila ha acompanyat a més de 2.00o persones en el seu camí cap a la vida autònoma i ara es planteja nous reptes que canviaran el paradigma de l’atenció a les persones en situació de sense llar.  

El Centre Residencial d’Inclusió Hort de la Vila de Sant Joan de Déu Serveis Socials Barcelona ha celebrat els seus deu anys de treball en l’atenció de persones en situació de sense llar per a que disposar d’una vida digna. Durant aquest dècada, el dispositiu ha acompanyat més de 2.000 persones en el seu camí cap a la vida autònoma.

El centre afronta el futur amb responsabilitat i planteja nous reptes que, com va anunciar el director de SJD Serveis Socials Barcelona, Salvador Maneu, “marcaran un canvi de paradigma en la manera d’abordar el sensellarisme a la ciutat de Barcelona amb el projecte Hort de la Vila 2.0” Amb aquest programa, que rep finançament dels fons Next Generation, emmarcats al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, es creen espais per afavorir l’aplicació d’un model d’acompanyament integral comunitari i centrat en la persona, utilitzant la metodologia Housing First dins del propi centre. Així es potencien les capacitats i la coresponsabilitat de les persones ateses.

Salvador Maneu també ha expressat la seva satisfacció per la feina feta i el camí recorregut a més de posar en valor que “projectes com aquest no es poden fer sense la complicitat amb les institucions i amb les persones”. Aquestes aliances han estat el fil conductor per a explicar la trajectòria d’Hort de la Vila. Algunes de les persones que han format part del projecte han compartit de primera ma les seves vivències en la integració del centre en la vida comunitària del barri. A més a més, durant l’acte s’ha fet un reconeixement a les entitats del barri que han donat suport al projecte.  

A la celebració han estat presents la directora general de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya, Mireia Vall, i la Tinent d’Alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de vida, així com  regidora de Sarrià-Sant Gervasi de l’Ajuntament de Barcelona, Maria Eugènia Gay, que han expressat el seu reconeixement per la tasca de Sant Joan de Déu com a “referents en l’atenció de les persones sense llar posant sempre la persona al centre”. Maria Eugènia Gay ha afegit que “s’ha de seguir treballant per la igualtat de les persones, donant visibilitat als més vulnerables amb respecte i protecció” a més de donar suport a la proposta de llei per a eradicar el sensellarisme presentada al Parlament de Catalunya i de la que Sant Joan de Déu Serveis Socials Barcelona és una de les entitats impulsores.