Lluitem contra l’anèmia infantil al Perú i altres malalties per assegurar un creixement saludable

26 July 2023

L’anèmia infantil representa un greu desafiament per a la salut pública al Perú, estant vinculada amb la desnutrició i problemes bucodentals com les càries. Per aquest motiu, la Clínica Sant Joan de Déu de Cuzco ha posat en marxa recentment un projecte a Lamay amb l’objectiu de lluitar contra aquesta problemàtica, comptant amb el suport de Juan Ciudad ONGD, l’organització de cooperació de Sant Joan de Déu a Espanya.

Lamay, una comunitat situada a prop de 3.000 metres d’altitud en una àrea muntanyosa de difíocil accés, depèn principalment de l’agricultura familiar. Tot i disposar d’electricitat, encara no té accés adequat a aigua potable ni a sistemes de sanejament. Els seus veïns, així com molts d’altres de la regió, recorren a la Clínica Sant Joan de Déu de Cuzco quan tenen problemes de salut, ja que és un dels centres de referència a l’àrea meridional del Perú.

La Clínica Sant Joan de Déu de Cuzco és un punt de referència al sud del Perú en matèria de rehabilitació integral multidisciplinària i assistència social a persones en situació de risc d’exclusió.


Aquesta situació va portar a l’àrea de Cooperació i Solidaritat de la Clínica a identificar, l’any 2022, un augment en els casos d’anèmia entre la població atesa, sobretot durant les sortides periòdiques que el seu equip sanitari realitza a les zones rurals veïnes. Així doncs, van decidir posar en marxa una prova pilot per abordar aquesta qüestió, ja que l’anèmia té efectes negatius en el desenvolupament cognitiu, motor i creixement durant els primers anys de vida.

Construcció de capacitats

Mitjançant la formació de líders i personal sanitari local, enfortida amb campanyes de prevenció i promoció de la salut entre les famílies vulnerables, s’han aconseguit resultats molt positius. Així doncs, la Clínica Sant Joan de Déu de Cuzco ha començat a replicar aquesta experiència i, en col·laboració amb Juan Ciudad ONGD, ha creat un projecte que assegurarà el creixement i el desenvolupament saludable dels infants menors de cinc anys afectats per anèmia a Lamay.

Aquesta iniciativa és un exemple de col·laboració en xarxa, ja que compta amb el suport del Centre de Salut local i la Municipalitat del Districte, i està alineada amb els plans nacionals de Reducció de l’Anèmia i de la Salut Bucodental del Ministeri de Salut peruà. A més, els menjadors populars de Lamay també contribuiran a difondre entre la població les accions que es desenvolupin.

El projecte, que comença aquest mes de juliol de 2023 i durarà un any, contribueix a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible número 2 (Posar fi a la fam) i número 3 (Garantir una vida saludable). En aquesta fase, beneficiarà directament més de 120 persones, incloent-hi infants menors de 5 anys amb anèmia, les seves famílies, i homes i dones que rebran formació. Aquest grup inclou líders comunitaris i professionals del Centre de Salut de Lamay.