L’Àrea de Solidaritat de Sant Joan de Déu Espanya fa balanç de la seva activitat el 2023

29 May 2024
La publicació d’aquestes dades posa de manifest el compromís de l’Orde de Sant Joan de Déu amb la transparència en un exercici de responsabilitat amb la societat.

L’Àrea de Solidaritat de l’Orde Hospitalari Sant Joan de Déu a Espanya acaba de presentar la seva memòria corresponent a l’exercici 2023. És la primera vegada que la institució presenta aquest informe amb una dimensió nacional i les dades en tot el territori. Això respon a la consolidació de la seva estructura de gestió corporativa i institucional a nivell nacional el 2022. Fins aleshores, l’Ordre al nostre país es dividia en tres territoris que es gestionaven de manera independent i és llavors quan es fusionen en un únic territori anomenat Província Espanya. Un canvi amb el qual la institució comença a treballar de manera conjunta i coordinada amb l’objectiu de dotar-se de major dinamisme i capacitat de resposta a la seva raó de ser: l’atenció dels col·lectius més vulnerables i desfavorits.

Al nostre país, l’Ordre compta amb prop de 80 centres sanitaris, socials, sociosanitaris, docents i de recerca que atenen més de 2.800.000 persones cada any i realitza una inversió anual en projectes solidaris que, el 2023, va superar els 20 milions d’euros.

Els programes als quals es va destinar un percentatge més alt de fons, pràcticament la meitat, van ser: inserció sociolaboral, atenció sociosanitària i recerca i docència. A més, compta amb nombrosos programes dirigits a la cura de la salut mental, la discapacitat, la dependència, les persones grans i altres col·lectius vulnerables com persones en risc d’exclusió social i sense llar.

Per a Juan José Afonso, director general de Centres de Sant Joan de Déu Espanya, “aquesta memòria, que per primera vegada presentem consolidant les dades de tota Espanya, és un exercici de responsabilitat i transparència amb la societat, fruit del nostre compromís amb les necessitats dels col·lectius més desfavorits als quals, desgraciadament, el sistema no arriba”.

Per part seva, el Germà Moisès Martín Boscá, director de l’Àrea de Solidaritat de Sant Joan de Déu, destaca com “el 83% dels fons s’han destinat a projectes al nostre país i és que no cal anar-se molt lluny per trobar situacions de vulnerabilitat que, de vegades, arriba a ser extrema. Parlem, per exemple, de persones grans que viuen soles, d’altres en risc d’exclusió social o que són al carrer o d’infants les famílies dels quals no disposen de recursos que els puguin garantir una alimentació adequada. Aquesta realitat també la tenim aquí”.

Programes
En l’àmbit de la infància, per exemple, s’han desenvolupat projectes dirigits a l’atenció integral d’aquells que estan en risc d’exclusió i d’aquells que es troben en situació de dependència o estan hospitalitzats, procurant millorar la seva qualitat de vida i la de les seves famílies. A més, s’han dut a terme accions per humanitzar espais, la recerca en teràpies dirigides a infants amb malaltia reumàtica crònica, la dotació de noves tecnologies o les ajudes per a menjadors escolars. Programes que han permès arribar a més de 23.000 infants i joves.

A més, s’han realitzat accions dirigides a la prevenció i el suport físic i psíquic de persones vulnerables i sense llar. Atenció bucodental, ajudes per a pal·liar la pobresa energètica, ajudes a l’habitatge o places en residències, o menjadors socials són alguns exemples de les accions que l’Ordre duu a terme en aquests àmbits. Aquestes es complementen amb projectes educatius dirigits als més joves per acabar amb l’estigma que pateixen aquestes persones.

Les persones grans són un altre col·lectiu especialment vulnerable i al qual l’Ordre destina un gran nombre de projectes entre els quals es troben programes d’acompanyament, de teràpia assistida amb animals, serveis de psicologia, fisioteràpia i rehabilitació així com ajudes a la dependència. De fet, en aquesta línia, ha publicat recentment la “Guia per a l’acompanyament de la soledat no desitjada en persones grans”, un problema que afecta el 13,4% de la població espanyola amb especial incidència, precisament, en aquest col·lectiu.

La cura de la salut mental és un altre dels grans reptes als quals s’enfronta la nostra societat, un repte en el qual Sant Joan de Déu Espanya té una llarga trajectòria i experiència, de la mateixa manera que en el de la discapacitat, dues àrees en les quals és referent i concentra també un gran nombre de projectes solidaris que busquen acabar amb l’estigma d’aquestes persones, promoure la seva salut i autonomia així com integració social, familiar i laboral.

Cooperació internacional
Així mateix, segons recull aquesta memòria, s’han destinat gairebé dos milions d’euros a projectes de cooperació a través de l’ONGD Juan Ciudad en països de l’Àfrica, l’Amèrica Llatina i l’Àsia.

Consulta el document: https://sjd.es/ca/solidaritat/