Sant Joan de Déu promou fer un cafè per combatre la solitud no desitjada

24 October 2023

Sant Joan de Déu va llançar la segona edició de la campanya “Cafè Solidari” per combatre la soledat no desitjada amb una acció al carrer per fer visible la soledat que cada cop més afecta la nostra societat. Aquesta acció participativa va tenir lloc a la plaça Universitat de Barcelona.

Desenes de taules distribuïdes per tota la plaça van ser ocupades per persones que formen part de col·lectius vulnerables, algunes d’elles usuàries de Sant Joan de Déu, esperant que els ciutadans s’asseguessin amb ells a prendre cafè i xerrar. És una manera de sensibilitzar i de mobilitzar la ciutadania sobre aquesta problemàtica que afecta més de 30 milions de persones de tota edat i condició a Europa.

La soledat sovint s’associa a la gent gran, però és un problema que afecta persones de totes les edats, gèneres, orígens i condició social. Des de la pandèmia ha augmentat la sensació de solitud entre molts col·lectius. Tal com afirma Oriol Bota, director de Solidaritat SJD “la solitud és un fracàs col·lectiu i ens pertany a tots i a totes trencar-la. Cal tornar a fer cafès, parlar, conversar i teixir vincles amb les persones que ens envolten”.

La campanya es duu a terme durant tot el mes d’octubre i té com a objectiu obtenir fons per impulsar i donar suport a projectes que tractin la solitud i millorin la vida de les persones ateses a Sant Joan de Déu. Aquests programes també rebran el suport d’un centenar de bars i cafeteries que participen a la campanya Cafè solidari, donant el 100% de les vendes de cafè durant un dia.

Altres centres de Sant Joan de Déu que s’han sumat a aquesta iniciativa solidària són l’Hospital Sant Joan de Déu Palma-Inca, SJD València que va ser present a l’acte central de la plaça Universitat, CET Intecserveis i SJD Terres de Lleida que les portarà a terme activitats durant aquesta setmana.