L’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona inicia la construcció d’Únicas SJD, centre especialitzat en malalties minoritàries

29 February 2024

L’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona inicia la construcció d’Únicas SJD, un centre dedicat a l’atenció i la recerca de malalties minoritàries. Aquest edifici, que concentrarà tots els espais assistencials i de recerca per al diagnòstic i el tractament de les patologies poc freqüents d’origen genètic i immunològic, es convertirà en un dels tres complexos més grans del món dedicats a les malalties rares quan entri en funcionament, a finals de l’any 2025.

Aquest matí ha tingut lloc l’acte de col·locació de la primera pedra en el que han participat el superior provincial, germà Amador Fernández juntament al conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Manel Balcells; l’alcaldessa d’Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz i el gerent de l’hospital, Manel del Castillo. Per part de Sant Joan de Déu també han estat presents el conseller provincial, germà José Luis Fonseca; el director general, Juan José Afonso; el responsable de l’àrea Social, Salvador Maneu; el director territorial, Emili Bargalló, així com diferents directius d’altres centres de Sant Joan de Déu.

El superior provincial ha destact el paper dels professionalos que “són els que heu pensat i dissenyat aquest edifici, els que el posareu en marxa i que sou la pedra angular d’Únicas, – destacant que,- els edificis són necessaris però el més important són les persones que ho omplen de sentit”.

El germà Amador Fernández adreçant unes paraules als assistents

L’edifici Únicas SJD serà, a més, un dels nodes de la xarxa Únicas, una xarxa integrada per 30 centres hospitalaris de tot l’Estat que l’Hospital Sant Joan de Déu i la Federación Española de Enfermedades Raras (FEDER) han promogut per a garantir que els infants amb patologies minoritàries tinguin accés al millor tractament, independentment del lloc on visquin.

La xarxa Únicas està coordinada pel Ministerio de Sanidad i pels governs autonòmics a través del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut y te com objectiu donar resposta a totes les necessitats que presentin aquestes patologies: d’integració, de diagnòstic, de capacitació, d’accessibilitat, de dades i terapies.

Únicas SJD serà una realitat gràcies al suport de les diferents administracions públiques i a les donacions aportades per la societat civil: fundacions, entitats ciutadanes, associacions de pacients.

L’edifici es construirà en uns terrenys situats a 250 metres de distància de l’Hospital Sant Joan de Déu, entre els municipis de Barcelona i d’Esplugues de Llobregat. El disseny reflectirà la seva funció, amb una façana inspirada en estructures genètiques i proteïques. Comptarà amb instal·lacions especialitzades per a consultes, diagnòstic, recerca i tractament, facilitant l’atenció integral en un mateix espai. A més, s’enfocarà a la telemedicina i el seguiment remot de pacients.

L’Hospital Sant Joan de Déu, referent en el tractament de malalties minoritàries, ha atés més de 30,000 pacients. Amb projectes com l’Institut Pediàtric de Malalties Rares i el SJD Pediatric Cancer Center Barcelona, ha liderat avenços en diagnòstic i en tractament. Únicas SJD, previst per a 2025, enfortirà aquesta tasca i abordarà les necessitats emergents en aquest crucial camp de la medicina.

Per a més informació, clickeu aquí.